Nagy a baj

Radioaktív fémhengernek veszett nyoma Thaiföldön

Az illetékes egészségügyi szakemberek figyelmeztették a lakosságot.

2023.03.16 18:19MTI

Egy kísérleti nukleáris erőműből eltűnt, radioaktív anyagot tartalmazó fémhengert keresnek a hatóságok Thaiföldön, és az akció sikertelensége miatt most nagyobb területre terjesztették ki a keresést a helyi sajtó értesülése szerint.

A sugárzó cézium-137-et tartalmazó, 30 centiméter hosszú, 25 kilogrammos tartály hiányát múlt pénteken fedezték fel a Bangkoktól száz kilométerre keletre fekvő gőzerőműben, Pracsinburi tartományban, de a Bangkok Post című lap szerint elképzelhető, hogy már február végén eltűnt, viszont az erőmű-üzemeltető csak pénteken értesítette erről a rendőrséget.

A tartományi kormány sajtókapcsolatokért felelős munkatársa szerint a hatóságok szerda óta több helyszínen, egyebek között fémhulladékudvaroknál keresték a fémhengert. Az illetékes egészségügyi szakemberek figyelmeztették a lakosságot, hogy a radioaktív anyaggal való tartós, közvetlen érintkezés bőrkiütéseket, hajhullást, bélfekélyt, valamint fáradtságot és hányást is okozhat. Elmondásuk szerint a cézium-137-el való rövid távú érintkezés nem feltétlenül mutat azonnali tüneteket, azonban növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

"A cézium-137 izotóp halmazállapotában nagyban hasonlít a konyhasóhoz, ezért a tartály felnyitásakor könnyen szétszóródhat" - mondta az ország egyik magas rangú egészségügyi tisztségviselője. Az eltűnt sugárzó eszközt egy 17 méter magas silóhoz csatlakoztatva, a tárolóban lévő hamu mérésére használták.

Az erőmű tulajdonosa, a National Power Supply Public vállalat közlése szerint nem világos, hogy az eszköz milyen körülmények között tűnt el. A vállalat 50 ezer bát (538 ezer forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel az ügyben.

Két hónappal ezelőtt, Ausztráliában egy apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes, cézium-137 izotópot tároló kapszula veszett el szállítás közben. A kapszulát egyheti keresés után egy közút mentén találták meg a hatóságok.

Több mint húsz évvel ezelőtt illegálisan megsemmisített kobalt-60 radioaktív anyagot tartalmazó tartályokat találtak Bangkok külvárosában. Akkor az erős sugárzás miatt legalább öt embert kórházba kellett szállítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.