Világvége

Globális riadó - Eltűnt több mint két tonna urán egy líbiai raktárból

A nukleáris felügyelet riadót fújt a hiányzó urán miatt.

2023.03.16 08:32ma.hu

Becslések szerint 2,5 tonna urán, amelyet egy líbiai telephelyen kellett volna tárolni, nem volt ott, amikor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei látogatást tettek - jelentette a BBC az ENSZ megfigyelőszervezetének bizalmas nyilatkozatára hivatkozva.

A NAÜ ellenőrei "megállapították, hogy 10 hordó, amely körülbelül 2,5 tonna természetes uránt tartalmazott UOC (uránérc-koncentrátum) formájában, amelyet Líbia korábban az adott helyen tároltnak nyilvánított, nem volt az adott helyszínen" - idézte a Reuters Rafael Grossi főigazgatót.

Az ellenőrzésre kedden került sor. Eredetileg tavalyra tervezték, de "a térség biztonsági helyzete miatt el kellett halasztani" - jegyezte meg Grossi a NAÜ tagjainak megküldött egyoldalas jelentésben.

A NAÜ "további vizsgálatokat" fog végezni annak megállapítására, hogy hol található az urán, és hogyan tűnt el a telephelyről. Az ügynökség nem nevezte meg a helyszínt, csak annyit mondott, hogy az nem a nemzetközileg elismert kormány ellenőrzése alatt áll, és hogy az elérése "bonyolult logisztikát" igényel.

A nukleáris anyag jelenlegi hollétéről való ismeretek hiánya radiológiai kockázatot jelenthet, valamint nukleáris biztonsági aggályokat is felvethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.