Ukrajnai háború

Két amerikai sorozatvető megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Újabb súlyos veszteségeket szenvedtek az ukránok.

2023.02.02 16:47MTI

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az ukrán fegyveres erők vesztesége a tábornok szerint Kupjanszkban több mint 25 katona, egy páncélozott harcjármű, két jármű, három Grad sorozatvető, Liman irányában több mint száz katona, hat páncélozott harcjármű és egy D-30-as tarack, Donyeck térségében mintegy félszáz katona, egy harckocsi, egy páncélozott személyszállító jármű, két kisteherautó, egy Mszta-B önjáró egy D-30-as vontatott tarack, a donyecki régió déli részén és Zaporizzja irányában több mint 65 katona, négy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Herszon irányában pedig két lőszerraktár volt.

Konasenkov szerint az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán 78 ukrán tüzérségi lőállásra, valamint 105 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú M-142 HIMARS és egy M-270 MLRS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk közelében, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverek három raktárát, egy 35D6 típusú, alacsony magasságú célfelderítő radart és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37 ellentűzradart. Az orosz légvédelem lelőtt öt ukrán drónt és négy HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 381 repülőgépet, 206 helikoptert, 3001 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7719 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1003 sorozatvetőt, 3981 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8 249 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Dmitrij Rogozin, a Cári Farkasok elnevezésű különleges katonai tanácsadó egység vezetője a Telegram-csatornáján közölte, hogy négy Marker típusú autonóm irányítórendszerű tankelhárító robot érkezett a Donyec-medencébe, amelyeket nagyteljesítményű páncéltörő fegyverekkel szerelnek fel. Rogozin korábban arról számolt be, hogy a Marker csapásmérő változata képes lesz legyőzni az ukrán fegyveres erők részére leszállítandó amerikai Abrams és német Leopárd harckocsikat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, hogy idén jelentősen növekedni fog a fegyverek és hadfelszerelések minden típusának gyártása Oroszországban.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást csütörtökön a helyi hatóságok. A donyecki régióban lévő Volodimirovkában egy civil életét vesztette, egy másik pedig megsebesült ukrán belövés következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.