Háború

Ukrajna: a Berlin által szállított fegyverek elromlanak, és nincs elég pótalkatrész

Nem bírják a terhelést.

2022.11.19 09:55ma.hu

A német Panzerhaubitze 2000-es tüzérségi lövegek nem bírják az ukrajnai harcok viszontagságait, és Berlin nem szerzett be elég pótalkatrészt ahhoz, hogy az ágyúk működőképesek maradjanak - jelentette a Der Spiegel.

Németország 14 darabot küldött Ukrajnának a legmodernebb Panzerhaubitze (PzH) 2000 önjáró ágyúból, de a problémák már akkor jelentkeztek, amikor azok a harctérre kerültek. A tarackágyúk már júliusban "elhasználódtak" és hibaüzeneteket mutattak, hatot pedig nemrég Litvániába küldtek javításra - jelentette a német lap pénteken.

Ezek közül csak öt került vissza a harctérre. Sem a német hadsereg, sem a fegyveripar nem tudta biztosítani a szükséges pótalkatrészeket az összes ágyú megjavításához - folytatta a jelentés, kifejtve, hogy a technikusok az egyiket donorként használták fel, hogy a többit megjavítsák.

A német kormány már nyár vége óta tudott az alkatrészhiányról, amikor a hadsereg figyelmeztette, hogy "kiterjedt pótalkatrészcsomagokat" kell rendelnie - állítja a Der Spiegel. Ilyen megrendelésre a jelek szerint nem került sor, és a hiány akadályozta Németország azon terveit, hogy Szlovákiában javítóközpontot hozzon létre.

A szeptember óta tervben lévő és Christine Lambrecht német védelmi miniszter által a hét elején bejelentett javítóközpont a Berlin által Ukrajnába küldött légvédelmi rendszereket fogja karbantartani.

Német katonai tisztviselők úgy vélik, hogy Ukrajna naponta akár 300 lövést is kilő egy-egy PzH 2000-esből - áll a pénteki jelentésben. A Der Spiegel júliusban megjelent első cikke a meghibásodott ágyúkról megjegyezte, hogy a napi 100 lövés nagy intenzitású használatnak számít, és hogy a lőszerhiány arra kényszeríti Ukrajnát, hogy az ágyúkat nem kompatibilis lőszerrel töltse meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.