Űrkutatás

Rejtélyes objektumot bocsátott pályára a kínai űrrepülőgép

Csak találgatni tudunk, hogy mi lehet a titokzatos tárgy célja.

2022.11.05 13:06ma.hu

Miután nagyjából három hónappal ezelőtt pályára állt, Kína szigorúan titkos űrrepülőgépe egy rejtélyes tárgyat bocsátott ki, amely most a Föld körül kering mögötte - írja a SpaceNews.

Kína "újrafelhasználható kísérleti űrhajójáról" nagyon keveset tudunk, kivéve, hogy még augusztusban egy Hosszú Menetelés 2F rakétával indult útjára. Nem tudni, mi a célja, hogyan néz ki, vagy milyen rakományt szállított a kilövés során - de ettől függetlenül érdekes fejlemény a kínai újrafelhasználható hordozórakéta platform szempontjából.

Az objektum október 24. és október 31. között bukkant fel, az amerikai űrhadsereg 18. ütemű védelmi osztaga által elemzett nyomkövető adatok szerint.

Csak találgatni tudunk, hogy mi lehet a titokzatos tárgy célja. Jonathan McDowell harvardi csillagász szerint "talán egy szervizmodul lehet, ami esetleg egy közelgő pályaelhagyást eredményező sérülést jelez".

A Hosszú Menetelés rakéták által általában szállított hasznos teher mérete és súlya alapján Kína rejtélyes űrrepülőgépe valószínűleg hasonlít a légierő X-37B űrrepülőgépéhez, amelyet hasonlóan rejtély övez, és amely jelenleg a hatodik küldetésénél tart.

Azt sem tudni, hogy a kínai modell mikor tér vissza a Földre, de a hszincsiangi Lop Nur bázison a közelmúltban végzett tevékenység arra utal, hogy a közeljövőben ott landolhat.

Ez egy rejtélyes új fejleménye a kínai titokzatos űrhajózásnak - de felveti annak lehetőségét, hogy újra érdeklődnek az űrrepülőgépek iránt, amelyek potenciálisan megfizethető és újrafelhasználható módját jelentik a hasznos terhek pályára állításának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.