II. Erzsébet halála

Így érkezett meg a néhai uralkodó koporsója a windsori kastélyhoz - képek

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Nézze meg a fotókat >>> képgaléria

2022.09.19 17:26MTI

Megérkezett hétfőn kora este II. Erzsébet királynő koporsója a brit uralkodók legnagyobb és legősibb rezidenciájára, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz. A királynőt egy utolsó búcsúszertartás után a kastély Szent György-kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

Kattintson a képre!

A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a néhai uralkodó koporsójánál.

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, ahol gyászistentiszteleten vettek búcsút a királynőtől.

A ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt, köztük Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök. Jelen voltak a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát - Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.

A Westminster-apátságban tartott másfél órás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója a királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-diadalívhez.

A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót Windsorba. Az 1820-ban elhunyt III. György király óta az összes brit uralkodót itt helyezték végső nyugalomra.

A menet olyan útvonalon haladt, amely mellett felsorakozhattak mindazok, akik egy utolsó pillantást kívántak vetni a néhai uralkodó koporsójára. Az utat több százezres tömeg szegélyezte, különösen a windsori nagyparkon belül, a park kapujától a kastélyig vezető csaknem 4,5 kilométeres nyílegyenes út, a Long Walk mentén, ahol a menet szakaszán végighaladt.

A brit fegyveres erők különböző alakulatainak díszegységei által kísért, lépésben haladó jármű egy óra alatt ért a Long Walk elejétől a kastélyig.

Ez volt az utolsó olyan helyszín, ahol a lakosság láthatta egykori uralkodójának koporsóját, a búcsúszertartás utolsó aktusaira ugyanis már csak meghívott vendégek, illetve a királyi család tagjai voltak hivatalosak.

Így húzták - Kattintson a képre!

A menethez a kastélynál csatlakozott II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király és testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja.

Mögöttük haladt III. Károly két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Vilmos öccse, Harry sussexi herceg.

Az utolsó búcsúszertartás a windsori kastély Szent György-kápolnájában kezdődött 800 meghívott vendég jelenlétében.

Ezután II. Erzsébet királynőt a kápolna VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett kis emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben, a nyilvánosság teljes kizárásával.

Itt nyugszik a néhai uralkodó édesanyja és édesapja, valamint 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő.

Az emlékkápolna kriptájában helyezték el hétfőn II. Erzsébet királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsóját is.

Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori Szent György-kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy nyughelye ideiglenes, és hitvese halála után koporsóját a kápolnán belül átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, ahol együtt helyezik őket végső nyugalomra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.