Háború

Döntött a Kreml az általános mozgósításról - sokan dühösen reagáltak

Tervezik vagy sem a katonai tartalékosok bevetését?

2022.09.13 17:54ma.hu

Az orosz kormány "ebben a pillanatban" nem tárgyal katonai mozgósításról - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Arra a kérdésre válaszolt, hogy Moszkva miként reagál az ukrán erők múlt heti előrenyomulására Harkov térségében.

Moszkva visszavonta csapatait a térség több településéről, amit az orosz védelmi minisztérium a Kijev elleni katonai művelet folytatásához szükséges "átcsoportosításnak" nevezett.

Peszkov szerint "szó sincs" általános mozgósításról, és lekicsinyelte azokat a bírálatokat, amelyekkel a katonai vezetés és a minisztérium különböző kommentátorok részéről szembesült a visszavonulás és az ukrán térnyerés miatt. Úgy értékelte, hogy az orosz közvélemény támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését Ukrajna megtámadásáról, és "nagyon érzékenyen" reagál az ottani eseményekre, vagyis egyesek nagyon érzékenyen fogadták a múlt heti kudarcot.

"A kritikák a vélemények pluralizmusának normális részei, amíg a törvényes határokon belül maradnak" - mondta.

Nyugati katonai szakértők hónapok óta arra számítanak, hogy Oroszország fokozza a mozgósítást, miután az ukrán kormány gyors bukására vonatkozó korai előrejelzéseik nem váltak valóra. Az ilyen előrejelzések korábbi csúcspontja május elején volt, amikor Oroszország a náci Németország felett aratott győzelmének évfordulóját ünnepelte. Putyin május 9-i beszéde a külföldi szakértők várakozásaival ellentétben nem tartalmazott sem hivatalos hadüzenetet Ukrajna ellen, sem mozgósítási bejelentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.