Energiaválság

A német krematóriumok nem tudnak működni földgáz nélkül

Az ipar szerint a kemencék problémával küzdenek.

2022.08.04 12:47ma.hu

A németországi krematóriumoknak az egyre mélyülő energiaválság közepette a túlélésért kell küzdeniük - jelentette hétfőn a Reuters.

Az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése és egy esetleges teljes leállástól való félelem miatt csökkenhet a működő krematóriumok száma Németországban - vetették fel az iparág képviselői a hírügynökségnek.

A csökkenő áramlás közepette a krematóriumok egyes kemencéket kikapcsolnak, míg másokat folyamatosan üzemben tartanak, így azok nem hűlnek ki, így nem igényelnek több gázt az újrafűtéshez - írja a Reuters. Nem minden krematóriumban van azonban elegendő kereslet ahhoz, hogy ez a modell indokolttá váljon - mondta az ügynökségnek Svend-Joerk Sobolewski, a németországi hamvasztási konzorcium elnöke.

Egy esetleges gázadagolás esetén az ágazatot kellene előnyben részesíteni, mert a legtöbb krematórium nem tud gáz nélkül működni - tette hozzá Sobolewski.

"A halált nem lehet kikapcsolni" - magyarázta.

Egy másik lehetőség az lenne, ha a kemencék átlaghőmérsékletét a jelenlegi 850 Celsius-fokról (1562 Fahrenheit-fok) 750 Celsius-fokra csökkentenék, amivel 10-20 százalékos gázmegtakarítást lehetne elérni, de a lépést előbb a hatóságoknak jóvá kell hagyniuk - idézi a Reuters Stephan Neusert, a német temetkezési vállalkozók szövetségének vezetőjét.

Németországban a hamvasztás a legnépszerűbb temetkezési gyakorlat, az évi mintegy egymillió temetkezés közel háromnegyedét a hamvasztás teszi ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.