Szabadság-konvoj

Az egész világ Kanadára figyel a kényszeroltás elleni tiltakozási hullám miatt - videó

Kanada felkészül a kamionosok Covid-ellenes tiltakozására: a nemzetbiztonsági erők és a hírszerzés szakemberei is a rendőrség sorait erősítik a Szabadság-konvoj miatt.

2022.01.30 13:37ma.hu

A kanadai kormány mozgósította a rendőrséget és a nemzetbiztonsági erőket, hogy megerősítse a rendőri jelenlétet Ottawában, amikor a vakcina-kötelezettségek ellen tiltakozó "Freedom Convoy" kamionosok a nemzeti fővárosba érkeznek. Vélhetően mintegy 50 ezer kamionos tartozik a csoporthoz, amely egész hétvégére tüntetéseket szervezett.

Marco Mendicino közbiztonsági miniszter pénteken a CBC Newsnak nyilatkozva azt állította, hogy egyes tüntetők a "kirívó szélsőségesség" jeleit mutatják, és hogy a különböző bűnüldöző szervek és a "hírszerző közösség" tagjai felkészültek az esetleges fenyegetések kezelésére.

Még Guinnes-rekordot is sikerült felállítania a demonstrálóknak, ugyanis 50.000 kamionos tüntetésre még sohasem került sor. Ennyi sofőr indult el ugyanis a főváros felé azért, hogy tiltakozzon a kényszeroltás és a lezárások ellen. Ez minden idők legnagyobb tüntetése a kovid-diktatúra ellen.

A közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy "határokat" fognak húzni a szólásszabadság és a közbiztonságot fenyegető kockázatok között, hozzátéve, hogy a konvoj "nem a szabadságról szól" és "nem a kamionosokról". A szélsőségesség jelei között Mendicino rámutatott, hogy a tüntetők állítólag az oltási kötelezettségeket a náci politikával tették egyenlővé, amerikai konföderációs zászlókat mutogattak, és a kormány erőszakos megdöntésére buzdítottak.

Közben az ottawai rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy sorait a torontói, londoni, yorki és durhami régióból, valamint az Ontario tartományi rendőrségtől érkező rendőrökkel egészítik ki. Peter Sloly ottawai rendőrfőnök pénteken "egyedülállónak, változékonynak, kockázatosnak és jelentősnek" minősítette a helyzetet, és hozzátette, hogy az erőszakot nem fogják tolerálni.

Justin Trudeau miniszterelnök - aki ellen a jelek szerint sok düh személyesen irányul - a Canadian Pressnek azt mondta, hogy "emberek egy kis csoportja fenyegetést jelent önmagukra, egymásra és a kanadaiakra".

A konvoj szervezői azonban figyelmeztették a résztvevőket, hogy a "mozgalom békés tiltakozás", és "nem helyeselnek semmilyen erőszakos cselekményt". A CBC szerint a tüntetés egyik vezetőjeként feltüntetett B.J. Dicher figyelmeztette a tüntetőket, hogy ne menjenek be a kormányépületekbe, ne mutassanak tiszteletlenséget a rendőrséggel szemben, ne tegyenek "semmiféle fenyegetést", és ne fokozzák a feszült helyzetet.

A konvoj egyik kulcsfigurája, Tamara Lich állítólag Facebook-videókban kijelentette, hogy a tüntetők nem hagyják el Ottawát, amíg nem teljesítik követeléseiket. Ugyanakkor felszólította a tüntetőket és a támogatókat, hogy tartsák be a törvényt, és ne csináljanak balhét.

A Szabadság-konvoj elsődleges célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon a Trudeau-kormányra, hogy ejtse azokat a szabályokat, amelyek a teherautó-vezetők oltását írják elő, hogy elkerüljék a 14 napos karantént az Egyesült Államokból való határátlépés után. A tiltakozás azóta nyilvánvalóan más közegészségügyi politikákra is kiterjedt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.