Egyenlőség

Olaszországban nemzeti napot létesítenek a nemi és a szexuális orientáció miatti diszkrimináció ellen

Így tiltakozva a szerintük a szólás- és véleményszabadságot korlátozása ellen.

2020.11.25 14:45MTI

Nemzeti napot létesít a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára az olasz parlament, amelynek alsóháza a jobboldali ellenzéki pártok tiltakozása közepette megszavazta a gendertörvényként emlegetett javaslatcsomagot.

A képviselőház 265 igen, 193 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést szabályozó jogszabálytervezeteket. A törvénycsomag a jelenlegi ütemezés szerint januárban kerül a felsőház elé.

Az intézkedések ellen tiltakozó jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselői az ülésteremben zsebkendőkkel tapasztották be szájukat, és azt kiabálták, "szabadság, szabadság", így tiltakozva a szerintük a szólás- és véleményszabadságot korlátozása ellen.

A törvényjavaslatok a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét módosítják: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítették ki súlyosbító körülményként. Utóbbiak esetében diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból erőszakra felbujtók vagy ezt elkövetők számára. Hasonlóképpen hat hónaptól négy év börtönt kockáztatnak a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető szervezetek, mozgalmak tagjai.

A kezdeményező Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat, transzneműeket tömörítő LMBT-közösség tagja úgy vélte, hogy jelentős előrelépés történt a diszkriminációval, gyűlölettel és erőszakkal szemben. Olaszország a legmodernebb jogszabályt vezeti be Európában - jelentette ki.

A megszavazott intézkedések között szerepel a homofóbia, leszbofóbia, bifóbia és transzfóbia ellen meghirdetett nemzeti nap, amelynek dátumát május 17-ben jelölték meg.

Elvetették az FdI indítványát, miszerint a nemzeti naphoz való csatlakozásról az oktatási intézmények szabadon dönthessenek, valamint mindkét szülő felhatalmazására szükség legyen a tanulók részvételéhez.

"Haszontalannak és veszélyesnek tartunk egy olyan törvényt, amely kizárólag büntetésszigorítással kíván fellépni a diszkriminációval szemben, nem pedig megelőzéssel" - hangoztatta Maria Teresa Bellucci, a FdI szociális és gyermekvédelemmel foglalkozó politikusa. Úgy látta, a baloldali kormányerők diszkriminálnak, amikor általános iskolás gyerekek között terjesztik a genderelméletet, miközben az olaszországi iskolákban a tanulókat segítő pszichológust sem tudnak biztosítani. Megjegyezte, a kormány megnyitotta az iskolák kapuit a "hatalmas" LMBT-szervezetek előtt.

A szintén jobboldali ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselője, Pierantonio Zanettin hangoztatva, hogy pártja minden nemi indíttatású erőszakot elítél, úgy vélekedett, hogy a büntetésszigorítás nem vezet sehova, "a kulturális analfabetizmust, az erkölcsi és kulturális züllést kell felszámolni, mások vélemény- és oktatási szabadságának büntetése nélkül".

Nagy harcot ígért a - gyengébb kormánytöbbségű - felsőházban a jobboldali Liga szenátora, Simone Pillon. "Mi mást jelent, ha nem az LMBT-ideológia terjesztését, amikor egy hatéves gyereknek a bifóbiát vagy a transzfóbiát magyarázzuk el? Több gendert minden gyereknek, ez a baloldali kormány prioritása!" - mondta Pillon.

A parlament igazságügyi bizottságában nyáron elfogadott jogszabályok az 1993-as diszkriminációellenes törvényeket frissítik. A csomagot korábban az olasz katolikus püspöki kar (Cei) is bírálta, mert szerintük a véleménynyilvánítási szabadságot bünteti. Kritikusnak bizonyultak a feminista mozgalmak is a törvényben szereplő "nemi identitás" kifejezés bevezetése miatt, mert az eltörli a biológiai nemeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.