Hátrányos megkülönböztetés

A strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta Franciaországot

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden Franciaországot, mert a francia hatóságok elutasították egy homoszexuális nő örökbefogadási kérelmét.

2008.01.22 14:18MTI

A határozat szerint a kérelmezőt - egy 45 éves óvónőt - hátrányos megkülönböztetés érte, hiszen pusztán nemi irányultsága alapján nyilvánították alkalmatlannak arra, hogy örökbe fogadjon egy gyermeket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy az ilyenfajta, családi és magánéletet érintő diszkrimináció kizárólag "különösen súlyos és meggyőző okkal" igazolható. Ilyen okok azonban az adott esetben nincsenek, hiszen a francia jog engedélyezi egyedülállóknak az örökbefogadást, és ezzel utat nyit egy homoszexuális, nem házasságban élő személy örökbefogadási kérelme előtt is - érvelt a 17 tagú testületből tíz bíró. Heten a döntés ellen szavaztak.

Caroline Mécary, a panaszos ügyvédje a France Info hírrádióban elmondta: a határozat fontos következményekkel jár a nem házas homoszexuálisok számára, hiszen Franciaország mostantól nem utasíthatja vissza egy egyedülálló személy örökbefogadási kérelmét annak nemi irányultságára hivatkozva. Ez vonatkozik az európai emberi jogi egyezményben részes valamennyi országra is - hangsúlyozta az ügyvédnő.

A panaszosnak 10 ezer euró kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság az őt ért erkölcsi kárért.

A névtelenségének megőrzését kérő óvónő a kelet-franciaországi Jura megye egyik óvodájában dolgozik, s 1990 óta él együtt egy pszichológusnővel. Örökbefogadási folyamodványát 1998-ban utasították el a megyei szervek a kérelmező homoszexualitásával, az "apai referencia" hiányával és élettársának az örökbefogadáshoz való ambivalens viszonyával indokolva határozatukat. A döntést az Államtanács is jóváhagyta 2002-ben az örökbefogadandó gyermek érdekére és szükségleteire hivatkozva.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2002-ben elutasította egy hasonló helyzetbe került francia homoszexuális férfi keresetét arra hivatkozva, hogy Franciaországnak joga van mérlegelni a kérelmező és az örökbefogadandó gyermek érdekei között. Európában jelenleg kilenc ország (Belgium, Dánia, Hollandia, Izland, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svédország) engedélyezi homoszexuális pároknak az örökbefogadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.