Románia

Leváltotta a román parlament Sorin Grindeanu kormányfőt

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul.

2017.06.21 13:49MTI
MTI/Baranyi Ildikó

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott.

A szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban maguk választottak meg. A koalíció a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva a múlt héten megvonta a bizalmat Grindeanutól, ő azonban pártérdekekre hivatkozva nem volt hajlandó önként lemondani.

A szerdai, elvileg titkos szavazáson a szociálliberális koalíció kormánybuktatást támogató tagjai voksukat nyilvánosan felmutatták, rajtuk kívül a 17 tagú, nem magyar kisebbségi frakció tagjai szavaztak titkosan, anélkül, hogy egymással egyeztetett, közös álláspontra helyezkedtek volna.

A jobbközép ellenzéki pártok részt vettek a vitán, de nem szavaztak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója el sem foglalta helyt az ülésteremben, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt az indítvány vitáján és szavazásán.

A "Romániát nem lehet kisajátítani, megvédjük a demokráciát, a románok szavazatát" című előterjesztésben a koalíciós pártok úgy fogalmaznak: ez nem a PSD-ALDE kormány elleni bizalmatlansági indítvány, hanem egy felelősségteljes eljárás egy felelőtlen csoport ellen, amely saját céljaira akarja kisajátítani a hatalmat, a választók akaratát semmibe véve, saját nevében akar kormányozni.

Grindeanut közvetlenül az ülés előtt is lemondásra szólították fel a koalíciós pártok vezetői - Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE vezetője. Grindeanu ezúttal sem tett eleget a felszólításnak.

A kormányfő bocsánatot kért az országtól, hogy pártja ebbe a számára is érthetetlen válságba sodorta Romániát. Arra figyelmeztette a PSD-t, hogy megbuktatása nyomán a PSD elveszítheti a kormányzást, mivel a párt politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozzák helyzetbe, akit nem kötelez az alkotmány arra, hogy ismét egy szociáldemokrata politikusnak adjon kormányalakítási megbízást.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a parlament szószékén arról beszélt: a kormány leváltása a PSD-ALDE kormányzás folytatását jelenti, úgy ahogy az felhatalmazást kapott a tavaly decemberi választásokon. A kabinet átalakítását, a miniszterelnök cseréjét éppen azért tartották szükségesnek, hogy maradéktalanul teljesíthessék, amit a választóknak ígértek. Mint mondta, eltitkolhatták volna a lemaradásokat, de inkább vállalták az őszinteség kockázatát, hogy behozhassák a lemaradást, csak arra nem számítottak, hogy Grindeanu ilyen "felelőtlenül" kapaszkodni próbál egy olyan tisztségbe, amelyet nem otthonról hozott, hanem amelybe pártja juttatta.

MTI/Baranyi Ildikó

Az ülésen az ellenzék "szégyen" feliratú táblákkal tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentbe hozta belviszályát. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője szerint a "korrupt, a választókat megtévesztő, kormányzásra alkalmatlan" PSD válságból válságba sodorja Romániát. Kifejezte reményét, hogy a szociáldemokratáknak hamarosan előrehozott választásokon kell majd szembenézniük "megtévesztett választóikkal", akiknek a bizalmával szerinte visszaéltek.

A kormányfő leváltása után a jobboldali Klaus Iohannis államfőnek - a parlamenti pártokkal való konzultációt követően - kell újabb miniszterelnök-jelöltnek kormányalakítási megbízást adnia. Az új kormány parlamenti beiktatásáig a Grindeanu-kabinet ügyvivőként, korlátozott hatáskörrel folytatja tevékenységét.

Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője bejelentette, az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.