Szíria

Lavrov: február végére halasztják a genfi tárgyalásokat

Az orosz külügyminiszter nem közölte, miért csúszik a béketárgyalás.

2017.01.27 12:30MTI

Február végére halasztják az ENSZ égisze alatt folyó genfi Szíria-közi tárgyalások újabb fordulóját, amelyet eredetileg február 8-ra tűztek ki - jelentette be az orosz külügyminiszter a szíriai ellenzékkel pénteken Moszkvában megtartott találkozóján.

Szergej Lavrov nem közölte a halasztás okát.

Az orosz fővárosban megrendezett fórumon a szíriai kormánnyal szemben álló azon csoportosulások is megkapták az arab ország Moszkva által kidolgozott alkotmánytervezetét, amelyek nem vettek részt a hét elején megtartott asztanai tárgyalásokon.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország senkire sem kívánja ráerőltetni az alkotmánytervezetet. Mint mondta, a dokumentumban a szíriai kormánynak és ellenzéknek az elmúlt évben az alaptörvényre vonatkozó javaslatait foglalták össze, azzal a céllal, hogy előmozdítsák a genfi tárgyalásokat.

Lavrov ismételten méltatta a kazah fővárosban megtartott egyeztetést, amelynek keretében először ültek egy asztalhoz a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék képviselői a hat éve tartó polgárháború kitörése óta, bár nem tárgyaltak közvetlenül.

A moszkvai egyeztetésre 25 ellenzéki képviselőt hívtak meg. Az úgynevezett "rijádi csoport", a Tárgyalási Főbizottság (HNC) lemondta a részvételét, a szíriai kurdok Demokratikus Unió Pártja (PYD) viszont jelezte részvételi szándékát.

A tényleges résztvevők hivatalos listáját nem tették közzé.

Szergej Lavrov kedden hívta meg a szíriai ellenzék minden csoportját Moszkvába, hogy tájékoztassa őket az asztanai tárgyalások eredményeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.