Hadiipar

Itt az iráni válasz az amerikai fenyegetésre

Bemutatták vasárnap Irán új Bavar-373 típusú, saját fejlesztésű rakétavédelmi rendszerét az iráni nemzeti hadiipari nap alkalmából rendezett teheráni kiállításon, amelyen Haszan Róháni iráni elnök és Hoszein Dehgán védelmi miniszter is részt vett.

2016.08.21 12:37MTI
Twitter Bazaar Teheran

Az eseményről készített fényképeken jól látszik, hogy az iráni fegyverrendszer hasonló az orosz Szu-300-as védelmi rendszerhez. Szakértők szerint a Bavar-373 az orosz rakétarendszer másolata.

Moszkva és Teherán még 2007-ben megállapodott arról, hogy Oroszország Sz-300-as rakétarendszert ad el Iránnak. Az iráni nukleáris program miatt a perzsa állam ellen életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt azonban Oroszország 2010-ben felfüggesztette az eladást. Teherán ekkor döntött saját fejlesztésű rakétavédelmi rendszer kidolgozásáról.

Az iráni atomprogramról 2015-ben született nemzetközi megállapodás után Oroszország idén májusban le is szállította a fegyverrendszer egy részét a perzsa államnak. Dehgán akkor közölte, hogy Irán kifejlesztette saját védelmi rendszerét, a Bavar-373-at, amelynek még 2016-ban megkezdik a tömeggyártását. Elmondta akkor azt is, hogy az iráni rakétarendszer ugyanarra képes, mint az orosz Sz-300-as.

A védelmi miniszter szombati sajtótájékoztatóján közölte: a rendszert, amely képes ballisztikus rakéták, harci repülőgépek, drónok és cirkáló szárnyas rakéták megsemmisítésére, még idén rendszeresítik a fegyveres erőknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.