USA

Nemzetközi donorkonferenciát tartanak Washingtonban Irak megsegítésére

2014 óta Irakban több mint hárommillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Most viszont nem tudnak visszatérni, hiszen a felszabadított települések romokban állnak, víz-, és áramszolgáltatás nincs, hiányzik az élelem, az alapvető higiéne és az egészségügyi ellátás.

2016.07.20 08:50MTI

Nemzetközi donorkonferenciát tartanak szerdán Washingtonban Irak megsegítésére. A rendezvény szervezője az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Németország.

Huszonnégy ország, köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjainak képviselői gyűlnek össze Washingtonban, hogy ráirányítsák a figyelmet az iraki humanitárius helyzetre és az ottaniakat segítő pénzadományokról döntsenek. A szervezők reményei szerint mintegy kétmilliárd dollárnyi új felajánlást sikerül rögzíteni. Az adományok szervezését - közölte az amerikai külügyminisztérium - hat hete kezdték meg, és az összeg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet uralma alól felszabadított iraki városok újjáépítését és lakosaik életkörülményeinek javítását szolgálja. 2014 óta - azóta, hogy az Iszlám Állam kiterjesztette befolyását - Irakban több mint hárommillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Most viszont nem tudnak visszatérni, hiszen a felszabadított települések romokban állnak, víz-, és áramszolgáltatás nincs, hiányzik az élelem, az alapvető higiéne és az egészségügyi ellátás.

Az ENSZ adatai szerint Iraknak, humanitárius segítségként jelenleg összesen mintegy 4,5 milliárd dollárra lenne szüksége, s ez jóval nagyobb összeg, mint az a 778 millió dollár, amely a világszervezetnek pillanatnyilag rendelkezésére áll. Az ENSZ egyébként éppen a héten kért újabb 184 millió dollárt Moszul helyreállítására. Haider al-Abádi iraki kormányfő azt ígéri, hogy év végéig visszaszerzik a terroristáktól Moszult, az Iszlám Állam tényleges központját.

A donorkonferencián csütörtökön a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vezetője, Ashton Carter az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció védelmi minisztereivel is tanácskozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.