Újabb tagadó

Holokauszttagadásért jelentettek fel Romániában egy állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet

Holokauszttagadásért jelentette fel az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a román legfőbb ügyésznél Vasile Zarnescu állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet, aki múlt héten megjelent könyvében a "világtörténelem legnagyobb hazugságának" nevezte a holokausztot.

2016.04.11 16:44MTI

A "Holokauszt - ördögi rémmese" című vaskos, csaknem ezer oldalas könyvet 99,5 lejért (7000 forint) forgalmazza a rangos bukaresti Mihai Eminescu könyvesbolt, és interneten is rendelhető. A borítón látható fotón Zarnescu a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozik.

Az MCA a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy mind a DacoRomana kiadó, mind a Mihai Eminescu könyvesbolt fenntartás nélkül közreműködött egy olyan könyv megjelentetésében és forgalmazásában, amely "tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának - köztük másfélmillió gyermeknek - a létezését és halálát, gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből".

A legfőbb ügyészhez intézett levél külön felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Zarnescu a SRI tartalékos tisztjeként írja alá írásait. A Justitiarul.ro honlapon publikált önéletrajz szerint a 67 éves szociológus végzettségű Zarnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a román hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban politizált.

Romániában 2002 óta büntetik a holokauszt tagadását. Egy tavaly elfogadott törvénymódosítás szerint a holokauszt következményeinek "nyilvánvaló minimalizálásáért" is hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár.

A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért.

Egy tavalyi felmérés szerint Romániában a felnőtt lakosság kétharmada hallott a holokausztról, többségük pedig a "zsidók németek általi kiirtását" érti alatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.