"Pozitív, hogy a felek tárgyalnak egymással"

Pekingbe utaztak a dalai láma küldöttei

A dalai láma küldöttei csütörtökön Pekingbe utaztak, hogy folytassák a tárgyalásokat a kínai kormány képviselőivel - közölte az indiai száműzetésben működő tibeti kormány szóvivője Dharamszalában.

2008.10.30 17:00MTI

Lodi Gyari és Kleszang Gyalcen várhatóan egy hetet tölt Pekingben, ahol megbeszélést folytat a Kínai Kommunista Párt (KKP) kisebbségekért és egyházi ügyekért felelős osztályának képviselőivel.

"Nagyon pozitív, hogy a felek tárgyalnak egymással" - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy a tibetieket komoly szándék vezérli az egyeztetésekkel kapcsolatban, bár gyors eredményre nem számítanak.

A hivatalos párbeszéd 2002-ben történt megkezdése óta a mostani a nyolcadik tárgyalási forduló, az augusztusi pekingi olimpia óta pedig az első alkalom, hogy a kínai kormány képviselői tárgyalóasztalhoz ülnek a dalai láma küldötteivel.

A felek legutóbb júliusban tárgyaltak egymással. Akkor Lodi Gyari az egyik legnehezebb tárgyalási fordulónak nevezte a találkozót. A megbeszélésen a kínai fél megismételte korábbi vádjait, miszerint a dalai láma állt a Tibetet és a tibetiek lakta kínai térségeket márciusban megrázó kormányellenes tüntetések mögött.

A tibeti vallási vezető tagadja a vádat, és azt állítja, hogy Tibet nem törekszik a Kínától való teljes függetlenségre, viszont érdemi autonómiát követel a régió számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.