Terrorizmus

Dzsihadisták lefejeztek egy katonát a Fülöp-szigeteken

Lefejeztek egy katonát az Iszlám Állam (IÁ) feltételezett követői a Fülöp-szigetek déli részén, ahol eddig 45-en haltak meg a dzsihadisták és a hadsereg között napok óta tartó összecsapásokban.

2016.03.03 15:11MTI

A harcok miatt 20 ezren hagyták el otthonukat - jelentette csütörtökön a helyi média.

A CNN Filipinas televíziós csatornának Restituto Padilla katonai szóvivő azt mondta: megtalálták a katona fejét, és ez a rémtett azt mutatja, hogy "valóban egy szélsőséges terrorcsoporttal állnak szemben".

Az összecsapások a Mindanao szigetén található Lanao del Sur tartományban törtek ki február 20-án, amikor a lázadók megtámadtak egy őrjáratot Butig településen. A hadsereg erősítést, harckocsikat és helikoptereket küldött a támadás visszaverésére, de mostanáig nem tudták visszaszerezni az ellenőrzést a közel 17 ezer lakosú település felett. A heves harcokban számos lakóházat, iskolát, kormányhivatalt és üzletet leromboltak.

A lázadókat egy testvérpár, Abdula és Omar Maute vezeti, akik a Fülöp-szigeteki sajtó által közölt információk szerint az Iszlám Állam (IÁ) követői. Amennyiben a hatóságok megerősítik, hogy a lázadók a dzsihadista szervezethez köthetők, akkor azzal alátámasztják az utóbbi hónapokban napvilágot látott jelentéseket az Iszlám Állam növekvő befolyásáról a déli országrészben.

A többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli régiójában több mint négy évtizede harcolnak a kormány ellen a szeparatista iszlamista harcosok. A konfliktus már 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megbénítja a természeti kincsekben gazdag térség fejlődését.

A kormány ugyan 2014 márciusában aláírt egy békemegállapodást az ország első számú muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal (MILF), de más lázadócsoportok - köztük az Abu Szajjaf terrorszervezet - továbbra is tevékenyek maradtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.