Harcok

Az iraki kormányerők teljesen felszabadították Ramádit

Sikerült kitűzniük az iraki zászlót a városházára. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, sajtóinformációk szerint az iraki csapatok közül csak vasárnap százas nagyságrendben sérültek meg.

2015.12.28 13:14MTI

Egy-két órával korábban más tisztségviselők azt közölték, hogy több ezer pokolgépet kell hatástalanítania az iraki hadseregnek a ramádi kormányzati épületekben és az utcákon, miután a dzsihadista fegyveresek vasárnapi kivonulása után jelentős fegyvertényként visszafoglalta a város nagy részét. Egy friss bejelentés szerint kitűzték az iraki zászlót a fő kormányzati épületre.

Annak ellenére, hogy az IÁ emberei még jelen lehetnek egyes városnegyedekben, az iraki erők állításuk szerint nem ütköznek ellenállásba azóta, hogy ellenfelük elhagyta a kormányzati komplexumot. "A biztonsági erők ellenőrzésük alatt tartanak majdnem minden utcát. Nincs ellenállás" - jelentette ki hétfőn egy meg nem nevezett Anbár tartományi tisztségviselő. Mindazonáltal óvatosan kell haladniuk, mert az utcákon is bárhol lehet hátrahagyott pokolgép - tette hozzá.

Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből, hogy megünnepelje a város visszavételét, amely valószínűleg az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme azóta, hogy az IÁ 2014-ben hatalmas területeket foglalt el az országban. A harcok idején csaknem minden helyi lakos elmenekült, aki maradt, azt a dzsihadisták élő pajzsként használták a kivonulásuk fedezésére szemtanúk szerint. "A kormányzati épületekben legalább 300 pokolgép lehet" - mondta az iraki hadsereg 8. hadosztályának egyik tisztje.

Azt nem közölték az iraki erők, hogy hány katonát vesztettek a harcokban, de orvosok azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy csupán vasárnap körülbelül száz sebesült katonát szállítottak a bagdadi kórházakba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.