Illegális bevándorlás

Görögország legfeljebb 10 ezer menedékkérőt fogad be

Görögország 8-10 ezer menedékkérőt fogad be a menekültek szétosztására vonatkozó európai uniós terv keretében.

2015.10.07 20:30MTI

Joannisz Mucalasz migrációsügyi miniszterhelyettes szerint a Görögországba érkező illegális bevándorlók 85 százaléka jogosult a menekültstátusra. Mint mondta, Athénnak tiszteletben kell tartania a genfi egyezményt, és be kell fogadnia a menekülteket.

Szólt arról is, hogy legkésőbb novemberben teljesen működőképesnek kell lennie az öt égei-tengeri szigeten felállítandó uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknak, az úgynevezett hot spotoknak.

Mucalasz hozzátette ugyanakkor, hogy Görögországból semmiképpen nem lesz egy "gigantikus migráns- és menekülttábor".Szerda reggel 5 ezer újabb migráns érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba több komphajó fedélzetén, míg kedden 7 ezer menekültet szállítottak a kikötővárosba Leszbosz és Híosz szigetéről - jelentette az állami televízió (ERT).

A menekültek továbbra is szünet nélkül áramlanak az égei-tengeri görög szigetekre: egyedül kedden több mint 5 ezren érkeztek. A görög parti őrség kedden mintegy 250 embert mentett ki az Égei-tengerből.

A görög rendőrség szerdán közölte, hogy felszámoltak egy nemzetközi bűnszervezetet, amely Törökországból a görögországi Kósz szigetén keresztül Macedóniába és Olaszországba csempészett migránsokat és menekülteket.

A hatósági akció során vasárnap 12 embert - pakisztáni, egyiptomi, iraki és szíriai állampolgárokat - vettek őrizetbe Athénban, és több száz hamis személyigazolványt, útlevelet és más dokumentumot foglaltak le tőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.