Illegális bevándorlás

Milliárdos többletkiadást, egyúttal a munkaerőpiac felfrissítését jelenthetik a menekültek

Milliárdos állami többletkiadást, egyúttal az osztrák munkaerőpiac felfrissítését jelenthetik a menekültek hosszú távon, amennyiben helyesen zajlik az integrációjuk

2015.09.30 14:09MTI

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió által ismertetett kormányzati dokumentum szerint 2015-ben 85 ezer és 2016-ban pedig 130 ezer beadott menekültkérelemmel számolva és évente 25 ezer elfogadott kérelem esetén a következő négy évben 6,5 milliárd euróba kerülhet a menekültek ellátása. A rádió által idézett dokumentum szerint amennyiben a menekülteket követik a családtagjaik is, ez az összeg akár 12,3 millió euróra is nőhet.

Az osztrák pénzügyminisztérium szerdán cáfolta a rádió értesüléseit, a közleményük szerint a médium által bemutatott dokumentumot a tárca nem ismeri.

A korábbi pénzügyminisztériumi közlések szerint 2016-ban nagyjából 420 millió euróra rúghat a menekülteknek biztosított alapellátás büdzséje, és 75 millió euró lehet az integrációs, valamint 70 millió euró a munkaerőpiaci bevezetéssel kapcsolatos költség.

Az osztrák kormány eközben 15 millió eurót bocsátott a segélyszerveztetek rendelkezésére, hogy így fedezzék az eddigi költségeiket.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának beszámolója szerint a WIFO és az IHS osztrák gazdaságkutató intézetek őszi előrejelzései szerint az évente befogadott 30 ezer menekült még kezelhető lehet az osztrák munkaerőpiac számára, azonban a szakértők arra figyelmeztettek, hogy a lehető leggyorsabban és a legkorábban el kell kezdeni a migránsok munkaerőpiaci integrációját.

Szeptemberben 200 ezer menekült érkezett Ausztriába, nagy részük továbbutazott Németországba. Augusztusban 8500, szeptemberben 8000 menekült adott be kérelmet, vagyis a beutazók kevesebb, mint öt százaléka tett így. A belügyminisztérium előzetes számításai szerint idén nagyjából 80 ezer menekültkérelmet nyújthatnak be.

Az osztrák Diakonie segélyszervezet szerint az állami befogadószállásokon már alig van szabad hely, ezt a belügyminisztérium is megerősítette - olvasható a Die Presse című osztrák napilap keddi számában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.