Uniós közvetítéssel

Megállapodás jött létre több kérdésben Szerbia és Koszovó között

Megállapodás jött létre több kérdésben Szerbia és Koszovó között a két ország miniszterelnöke által kedden Brüsszelben uniós közvetítéssel folytatott megbeszélésen.

2015.08.25 21:53MTI

Belgrád nevében Aleksandar Vucic, Pristina képviseletében pedig Isa Mustafa - Mogherini közreműködése mellett - négy témát tekintett át: az energetikát, a távközlést, az összességében albán többségű Koszovó szerb többségű helyi önkormányzatainak szövetségéről szóló szabályozást, valamint a mozgásszabadság ügyét a két etnikum között megosztott város, Mitrovica hídján.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a keddi megbeszélés fordulópontot jelentett a szerb-koszovói viszony normalizálásáról szóló párbeszédben, ugyanis megállapodás született a szerb önkormányzatok szövetségének létrehozására vonatkozó alapelvekről. A felek ugyancsak megegyeztek az energiaügyi megállapodás végrehajtásának kérdéseiben, valamint a koszovói távközlési rendszer kérdéseivel kapcsolatos munkatervben. A kormányfők egyezségre jutottak a mitrovicai híd használatának szabályozását illető kérdésekben is. Az elfogadott megoldások - tette hozzá Mogherini - különböző előnyökkel járnak a lakosság számára, és mindkét félnek lehetővé teszik az előrelépést "az európai úton".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.