8 milliárd eurós bevásárlás

Németország hadihajókat és légvédelmi rendszert vásárol

A német kormány hadihajókat és egy új légvédelmi rendszert vásárol a hadsereg (Bundeswehr) részére csaknem 8 milliárd euróért.

2015.06.09 17:23MTI

Volker Wieker tábornok, a Bundeswehr főfelügyelője közölte: a német hadseregnél a Patriot lég- és rakétavédelmi rendszert a német-olasz-amerikai fejlesztésű MEADS (Medium Extended Air Defense System, azaz közepes hatótávolságú kiterjesztett légvédelmi rendszer) váltja fel, amely légitámadások és taktikai ballisztikus rakétával mért csapások elhárítására alkalmas. A rendszer telepítését 2025-ben kezdik meg a tervek szerint.

Az ARD közszolgálati televízió szerint a MEADS mellett az a legfőbb érv, hogy beszerzésével a Bundeswehrhez kerülnének a rendszert vezérlő szoftverek jogai.

A MEADS kifejlesztésére eddig 4 milliárd eurót fordítottak, ebből 1 milliárd eurót Németország biztosított. A rendszer megvásárlására további 4 milliárd eurót fordítanak a védelmi minisztérium terve szerint.

A másik fejlesztési program négy hadihajó vásárlásáról szól, 3,9 milliárd euró értékben. A Bundeswehr olyan hajókkal kívánja bővíteni flottáját, amelyek légi-, és a vízfelszínről érkező támadások elhárítása mellett tengeralattjárók elleni hadviselésre, valamint szárazföldi műveletek vezénylésére - bevetésirányításra - is alkalmasak. Az úgynevezett többcélú hadihajók beszerzésére európai tendert írnak ki, az első hajót 2021-ben kellene leszállítania a nyertesnek.

A lég- és rakétavédelmi rendszer cseréje és a négy új hadihajó beszerzése az első jelentős fejlesztés, amelyet Ursula von der Leyen védelmi miniszter irányításával indítottak el. A parlamenti ellenzéki pártok bírálták, hogy a MEADS beszerzéséről pályáztatás nélkül döntöttek.

A Bundeswehr felszereléséről az utóbbi években számos hiányosság derült ki. Például az idén áprilisban a védelmi minisztérium arról határozott, hogy leselejtezik a német katonák első számú fegyverét, a G36 gépkarabélyt - amelyből csaknem 170 ezer darab van a Bundeswehrnél -, mert vizsgálatok megállapították, hogy találati pontossága nagy hőterhelés esetén nem megfelelő, vagyis félrehord, amikor a csöve erősen felmelegszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.