Korrupció gyanúja miatt

Lemondott Fico gazdasági minisztere

Szlovákiában korrupció gyanúja miatt távozik posztjáról Robert Fico kabinetjének gazdasági minisztere, Pavol Pavlis, aki lemondását szóvivőjén keresztül jelentette be kedden.

2015.04.21 19:03MTI

A gazdasági tárca vezetőjének távozása többé-kevésbé váratlan. A lépésre a minisztérium sajtóosztályának közlése szerint azután került sor, hogy Pavol Pavlis kedden rövid megbeszélést folytatott a kormányfővel azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, amely személyét összefüggésbe hozta egy a kliensrendszer jegyeit magán hordozó közbeszerzési üggyel.

Az esetről a Sme szlovák liberális napilap számolt be. Közlésük szerint a Pavlis vezette tárca alá tartozó intézmények több százezer euró együttes értékben adtak megbízást egy olyan, takarítással foglalkozó cégnek, amelynek jelenleg egyedüli tulajdonosa a miniszter sógora. Az érintett vállalat négy hónappal a miniszter kinevezése után jött létre, és később a miniszter sógorának kizárólagos tulajdonába került.

"A gazdasági miniszter politikai felelősséget vállalt a személyével kapcsolatban a sajtóban megjelentetett információk miatt. Nevének botrányba keverése káros hatással van az őt jelölő pártra, mint ahogy személyére és családjára is" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca állásfoglalását.

Pavol Pavlis aki 2014-ben, elődje, Tomás Malatinsky lemondása után vette át a gazdasági tárca vezetését, már az ötödik miniszter, aki távozik Robert Fico 2012-ben összeállt, második kabinetjéből. Lemondására alig néhány nappal azután került sor, hogy a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Fico kabinet egy másik tagjával, Viliam Cislák egészségügyi miniszterrel szemben.

Az öt hónapja kinevezett Cislákot azért akarja leváltani az ellenzék, mert véleményük szerint fedezni próbálta a szaktárca korábbi botrányait. Az egészségügyi miniszter visszahívásának céljából összehívott rendkívüli parlamenti ülés a múlt héten kezdődött, de azt néhány órával kezdete után döntés nélkül megszakították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.