12 halálos áldozat

Párizsi vérengzés: európai vezetők mélységes megdöbbenésüknek adtak hangot

"Ez tűrhetetlen, barbár cselekedet, amelyet sem emberként, sem európaiként nem hagyhat szó nélkül egyikünk sem."

2015.01.07 16:11MTI

Mélységes megdöbbenésüknek adtak hangot európai vezetők szerdán, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadást követően.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke brutális és embertelen támadásnak minősítette a történteket.

"Ez tűrhetetlen, barbár cselekedet, amelyet sem emberként, sem európaiként nem hagyhat szó nélkül egyikünk sem" - idézte a brüsszeli testület rövid közleménye a luxemburgi politikust, aki kifejezte részvétét az áldozatok családtagjaival, Franciaországot pedig mind a maga, mind az általa vezetett testület nevében szolidaritásáról biztosította.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini szerda esti közleményében mélyen megrázónak minősítette a terrortámadást.

"A sajtószabadság alapjog, és nem engedjük, hogy ezek a támadások meggyengítsék értékeinket" - jelentette ki az olasz politikus, szolidaritásáról biztosítva Franciaországot, az áldozatokat és családtagjaikat. Az uniós diplomácia vezetője azt is közölte, hogy a terrorizmus elleni küzdelmet a következő külügyminiszteri tanácskozás napirendjére fogja tűzni.

"Az Európai Unió továbbra is egységesen küzd minden szélsőségesség ellen" - zárja közleményét az unió külügyi főképviselője.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felháborítónak és rémtettnek nevezte a támadást.

"Ez brutális támadás alapértékeink és demokráciánk alappillére, a véleménynyilvánítás szabadsága ellen" - állapította meg közleményében a lengyel politikus.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tudatta, hogy mélyen megdöbbentette a terrortámadás, egyúttal együttérzéséről biztosította a szerkesztőséget, a rendőröket és szeretteiket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár teljes szolidaritásáról biztosította Franciaországot, a merényletet pedig a sajtószabadság elleni felháborító támadásnak minősítette.

Az Európai Uniótól teljes mértékben független, 47 tagállamot tömörítő páneurópai integrációs szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, a luxemburgi Anne Brasseur szintén az interneten tudatta: együtt érez az áldozatokkal. "Ez közvetlen támadás a véleménynyilvánítás szabadsága ellen" - tudatta rövid üzenetében az ET parlamenti közgyűlésének vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.