Gázai konfliktus

Halott izraeli katonát "ejtett foglyul" a Hamász?

A bejelentés után mindenesetre Hamaszt éltető népünnepély kezdődött Gáza város utcáin, de a ciszjordániai Hebronban és Rámalláhban is örömujjongás tört ki.

2014.07.21 07:20MTI
Forrás: youtube.com

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnya vasárnap késő este bejelentette, hogy foglyul ejtett egy izraeli katonát a Gázai övezetben folyó harcok idején, de Izrael ENSZ-nagykövete ezt határozottan cáfolta.

Abu Ubeida, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok szóvivője a Hamász tévéjében közölte, hogy a szervezet fogságában van egy, Saul Áron nevű izraeli katona, de Izrael ezt nem ismeri el. Bizonyítandó állításának komolyságát a szóvivő még a katona azonosító számát - 6092065 - is nyilvánosságra hozta.

Ubeida szerint Saul Áront Gáza városban, az izraeli hadsereg elleni rajtaütésben fogták el, és megöltek még 14 izraeli katonát. Izrael korábban 13 katonájának halálát erősítette meg.

Néhány órával Ubeida bejelentése után Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete cáfolta, hogy Gázában a palesztinok fogságába esett volna egy izraeli katona. "Nincs elrabolt izraeli katona, és az erről szóló híresztelések hamisak" - szögezte le Proszor.

Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai források korábban ugyancsak kételkedve fogadták a Hamász állítását. Közölték, hogy az "elrabolt katona" neve rajta van a 13 megölt katona nevét tartalmazó listán, amelyet egyelőre nem tettek közzé. Egy másik katonai tisztségviselő közölte a Háárec című izraeli lappal, hogy "gyanús" a Hamász bejelentése, nagyon csekély ugyanis annak az esélye, hogy palesztin fegyveresek elfogjanak egy izraeli katonát. Csupán az történhetett, hogy eltulajdonították egy halott katona okmányait, és így vált ismertté számukra a neve és az azonosító száma - mondta.

Abu Ubeida televíziós bejelentése után mindenesetre Hamaszt éltető népünnepély kezdődött Gáza város utcáin, de a ciszjordániai Hebronban és Rámalláhban is örömujjongás tört ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.