2000 gyerek a fogdában

Gyerekinvázió az Egyesült Államokban

Naponta mintegy kétszáz, egyedül érkező, kiskorú bevándorlót tartóztatnak fel az Egyesült Államok határán.

2014.07.17 04:30MTI

Naponta mintegy 200-250 kiskorú bevándorló érkezik kíséret nélkül az Egyesült Államok déli határára a közép-amerikai országokból - közölte Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter, és az amerikai hatóságok nemrég elismerték, hogy sem pénzügyi, sem jogi eszközökkel nem rendelkeznek a gyerekek menekültáradatának megfelelő kezeléséhez.

Az amerikai kongresszusban a képviselők kedden a kiskorúak kiutasításához szükséges feltételek rugalmasabbá tételét is fontolóra vették az embercsempészetről szóló, 2008-ban elfogadott törvény módosításával foglalkozó vitán. A Texas állambeli Houston vezetése múlt héten pedig arról döntött, hogy az önkormányzat nem szállásolja el a városba tömegesen érkező, hatósági dokumentumokkal nem rendelkező kiskorúakat.

Hivatalos bírósági eljárás során évente mintegy 1800 gyermeket utasítanak ki az Egyesült Államokból.

Ferenc pápa a héten arra hívta fel Washington figyelmét, hogy a kísérő nélkül a "lehetőségek hazájába" érkező gyermekeket a hatóságoknak megfelelő fogadtatásban kellene részesíteniük, és védelem alá kellene helyezniük. A katolikus egyházfő azt mondta, hogy többek között olyan információs kampányra lenne szükség, amely rávilágítana a veszélyekre, amelyek a kiskorúakat érhetik, ha egyedül kelnek útra. A Vatikán vezetője a nemzetközi közösséget is felszólította, dolgozzák ki a migráció biztonságos és legális formáját.

Amennyiben egy kiskorú bevándorló egyedül érkezik meg a mintegy 3200 kilométer hosszú mexikói-amerikai határra, és nem a szomszédos ország állampolgára, a hatályos amerikai törvények alapján a hatóságok kötelesek őt 72 órán belül egy otthonban elszállásolni, orvosi ellátásban részesíteni, valamint jogi és pszichológiai segélyt nyújtani neki. A felmérések szerint általában 34 nap telik el, mire sikerül nekik egy befogadó személyt találni (az esetek 85 százalékában egy, már az Egyesült Államokban élő családtagot) arra az időre, amíg ügyüket megvizsgálja egy amerikai bíróság.

A tömegesen, papírok és kísérő nélkül érkező kiskorúak miatt július első hetében mintegy kétezer gyermek tartózkodott az amerikai rendőrség fogdáiban az előírt 72 órán túl, arra várva, hogy elhelyezzék őket egy otthonban. Az amerikai egészségügyi minisztérium nemrég Texas, Oklahoma és Kalifornia állam egy-egy katonai támaszpontján három ideiglenes szálláshelyet nyitott a kiskorú bevándorlók számára.

Forrás: Wikipedia

Tavaly október elseje és 2014. júniusa között több mint 57 ezer tizenhét év alatti kiskorút tartóztattak fel a hatóságok az Egyesült Államok és Mexikó határán. Az amerikai kormány becslései szerint szeptember végéig számuk 90 ezerre, 2015 végéig pedig 145 ezerre növekedhet. A trend a kísérő nélkül érkező kiskorúak esetén drasztikus emelkedést mutat, hiszen 2011-ben 16 ezerre, 2012-ben 25 ezerre, tavaly pedig mintegy 39 ezerre tették számukat a hatóságok.

A hivatalos papírok nélkül az Egyesült Államok déli határára érkezők száma 2005-ben érte el az 1,2 milliós rekordértéket, majd 2011-re 328 ezerre esett vissza. Az illegális bevándorlók száma tavaly indult újra növekedésnek, az év végéig 414 ezren próbálták meg átlépni Mexikó felől az amerikai határt.

Korábban is sok gyermek lépte át illegálisan az amerikai-mexikói határt - 2004 és 2006 között több mint százezren -, akkor azonban többnyire a szomszédos Mexikóból érkeztek, nem a közép-amerikai térség többi államából.

Az illegális bevándorlók háromnegyede jelenleg három kis közép-amerikai országból érkezik az Egyesült Államokba: Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. Miközben 2009-ben csupán 968 hondurasi kiskorút tartóztattak fel az amerikai hatóságok, számuk idén már meghaladta a 15 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.