Úgy néz ki, hogy nyert az Indiai Néppárt

Rekordrésztvevővel zajlottak le a maratoni hosszúságú választások

Rekordszámú résztvevővel zajlottak le Indiában az április elején kezdődött és hétfőn véget ért parlamenti választások, amelyeknek a várható győztese az exit pollok szerint az ellenzéki Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) vezette szövetség.

2014.05.12 23:30MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Öt hét alatt mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz, így a részvételi arány elérte a szintén rekordnak számító 66,38 százalékot - közölte a választási bizottság. A testület élén álló Aksaj Rout emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi, öt évvel ezelőtti választásokon 417 millióan adták le voksukat.

Az exit pollok szerint a hindu nacionalista Narendra Modi lesz India következő miniszterelnöke, mivel pártja, a BNP és szövetségesei elsöprő győzelmet arattak a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) felett.

A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, hogy a választások előtti és utáni közvélemény-kutatási eredmények az eddigi tapasztalatok alapján meglehetősen megbízhatatlanok. A kérdés most az, hogy az egyebek között piacbarát intézkedések bevezetését ígérő Modi tömörülésének sikerül-e az 545 tagú alsóházban (Lok Szabha) elég képviselői helyet szereznie egy stabil kormány megalakításához.

A C-Voter kutatóintézet előrejelzése szerint a BJP vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség 289 mandátumot zsebelhet be, miközben a híres Nehru-Gandhi-dinasztiához köthető INK által irányított szövetség példátlanul kevés, mindössze 101 képviselőt küldhet a törvényhozásba.

Az indiai tőzsdék az utóbbi napokban rekordértékeken zártak a Modi hatalomra kerülését jósoló előrejelzések hírére. Modi az Uttar Prades állambeli Váránaszí - az ország szellemi fővárosának tartott hindu szent település - képviselőjelöltjeként indult a választásokon.

Az április 7-én kezdődött választások, amelyeken összesen 815 millió állampolgár volt jogosult szavazni, hétfőn helyi idő szerint délután 6 órakor értek véget. A hivatalos eredményeket május 16-án, pénteken teszik közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.