Ukrán válság

A népszavazásnak vége - folytatódnak a harcok

A "békés" szakadárok hétfőre virradóra ismét aknavetőkkel lőtték a helyi televíziós adótornyot, de a létesítményt őrző ukrán katonák közül senki sem sebesült meg.

2014.05.12 10:59MTI
Forrás: youtube.com

A Donyeck megyei Szlovjanszkban hétfő reggel számos robbanást lehetett hallani, a szakadárok közlése szerint a 110 ezer lakosú város déli bejáratánál fekvő Andrijivka faluban ismét kiújultak a harcok.

A "békés" szakadárok hétfőre virradóra ismét aknavetőkkel lőtték a helyi televíziós adótornyot, de a létesítményt őrző ukrán katonák közül senki sem sebesült meg - írta az Interfax-Ukraina hírügynökség, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlésére hivatkozva.

Fegyveresek vasárnapra virradó éjjel is megrohamozták Szlovjanszkban az ukrán rendvédelmi erők által őrzött televíziós adótornyot, akkor két ukrán katona megsebesült.

A friss fejleményt Facebook-oldalán közzé tevő Avakov hozzátette: "Az ellenünk a Donyec-medencében vívott információs háború még veszélyesebb fegyver. Pontosan és őszintén kell felelni. Ettől az ellenség jobban fél, mint a különleges egységektől."

Az ITAR-TASZSZ ezzel szemben arról számolt be, hogy az ukrán Nemzeti Gárda a fügetlenségpárti oroszbarát fegyveresek közúti ellenőrzőpontjait lövi a tévéadó irányából, de találat ért lakóépületeket is. Áldozatokról egyelőre az orosz állami hírügynökség sem tud.

Sztella Horocseva, az oroszbarát lázadók szóvivője szerint hétfőn is folytatódtak a harcok az ukrán erők által körülvett város "frontvonalán", Andrijivkánál.

Szlovjanszkban a többi Donyeck megyei településhez hasonlóan a szakadárok népszavazást tartottak az általuk kikiáltott "donyecki népköztársaság" függetlenségéről. Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt polgármestere elégedettségét fejezte ki amiatt, a vasárnapi voksoláson a városban mintegy 80 százalékos volt a részvételi arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.