Nincs joghatósága

Elutasították a holokauszt-túlélők MÁV-val szembeni keresetét

Az amerikai fővárost magába foglaló Columbia kerület bírósága a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította helyi idő szerint pénteken 14 magyar holokauszt-túlélő keresetét.

2014.05.10 15:02MTI

A felperesek kárpótlást követeltek a magyar államtól, a Magyar Államvasutaktól (MÁV) és a Rail Cargo Hungariától (a MÁV Cargo jogutódjától) azon a címen, hogy nem kaptak jóvátételt az alperesektől a vészkorszakban elszenvedett jogtalanságokért.

Beryl Howell bíró megállapította: az amerikai bíróságnak nincs joghatósága az ügyben. A döntésről a Miami Herald című lap számolt be a honlapján, "szokatlanul hosszúnak" nevezve a 97 oldalas ítéletet.

A felperesek, akik nem neveztek meg konkrét kárösszeget, két szövetségi jogszabályra hivatkoztak. Az egyik kivételeket tesz lehetővé a külföldi állam mentességéről rendelkező törvény alól, a másik pedig az amerikai állampolgársággal nem rendelkező személyek számára biztosít lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok területén külföldi magánszervezetek ellen eljárást kezdeményezzenek.

A bíró megállapította: az alpereseket nem lehet perbe fogni az Egyesült Államokban. Egy amerikai bíró - írta - nincs abban a helyzetben, hogy "megállapítsa, egy külföldi állam elegendő erőfeszítést tett-e azért, hogy jóvátegye azokat (a vészkorszakban elkövetett) borzalmakat".

1944-ben kevesebb mint két hónap alatt összesen 147 vasúti szerelvényen több mint 430 ezer magyar zsidót deportáltak koncentrációs táborokba, a túlnyomó többségüket Auschwitzba - jegyezte meg a Miami Herald.

Holokauszt-túlélők és a leszármazottaik egy csoportja 2010-ben egy másik pert is indított Chicagóban a MÁV és a magyar állam ellen. A Magyar Nemzet március 21-én bírósági forrásokra hivatkozva azt írta, ez a per lezárult, miután a fellebbviteli bíróság végleg elutasította a keresetet, mert a felperesek nem merítették ki az összes jogorvoslati lehetőséget Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.