Nem sikerült a határidőre

A szíriai vegyi fegyverek egy része még mindig elszállításra vár

A szíriai rezsim a vasárnapra vállalt határidőre sem szállította el az országból valamennyi bejelentett vegyi fegyverét, a vegyi anyagok csaknem 8 százaléka még mindig elszállításra vár.

2014.04.27 16:42MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Sigrid Kaag, az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös missziójának különleges koordinátora elmondta, hogy eddig a vegyi anyagok 92,5 százalékát szállították el és semmisítették meg. Ez ugyan "jelentős előrelépés" a koordinátor szerint, de a fegyverek csaknem 8 százaléka továbbra is Szíriában van.

Kaag felszólította az ország vezetését: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy tartani tudják a teljes leszerelésre vonatkozó végső - június 30-i - határidőt.

A damaszkuszi kormány már elmulasztott egy korábbi, április 13-i határidőt az ellenőrök számára hozzáférhető létesítményekben tárolt vegyi fegyvereinek megsemmisítésére.

Kaag arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakértők továbbra sem férnek hozzá 12 vegyifegyver-gyártó létesítményhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.