A tüntetők kezdeményezésére

Átvilágító és elszámoltató bizottság alakult Kárpátalján

Kárpátalján a tüntetők kezdeményezésére létrejött az a bizottság, amely az állami tisztségviselők átvilágítását és elszámoltatását lesz hivatott végezni, tagjait vasárnap mutatták be a közvéleménynek az Ungvár központi terén tartott népgyűlésen.

2014.03.09 19:14MTI
freedigitalphotos.net

Az utóbbi hónapok ungvári tüntetéseit szervező öt civil szervezet és a Jobboldali Szektor (PSZ) két-két tagot delegált a kárpátaljai átvilágító és elszámoltató bizottságba, amely mindaddig társadalmi alapon működik, amíg az ukrán parlament meg nem hozza az átvilágítási törvényt.

A 12 tagú testület hivatalossá válásáig információgyűjtéssel foglalkozik, és értékeli, a közvélemény tájékoztatása céljából, a hatalmi szervekbe történő személyi kinevezéseket – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint a bizottság munkájában csak pártonkívüli személyek vehetnek részt, ha vállalják, hogy egy évig nem indulnak választáson, és nem vállalnak állami tisztséget. A testület működése – alapszabálya szerint – nyitott, átlátható és igazságos lesz.

A bizottság a tervek szerint azokat a helyi önkormányzati, végrehajtó hatalmi és állami vállalati tisztségviselőket számoltatja el, akik 1991 és 2014 között voltak vagy vannak hivatalban.

Ha egy adott személyről a testület megállapítja, hogy visszaélt hatalmával, akkor az illetékes hatóságnak le kell váltania, ha önként nem mond le, és öt évig nem tölthet be állami tisztséget.

A bizottság szerint a hivatalnokokon kívül az Ukrajnában korábban kormányzó Régiók Pártja (PR), az Ukrán Kommunista Párt (KPU) és az oroszbarát Ukrán Választás (Ukrajinszkij Vibor) párt minden tagjának át kell esnie az átvilágításon.

Az átvilágító és elszámoltató bizottság ragaszkodik hozzá, hogy csak a közvéleménnyel történő egyeztetés után legyen kinevezhető tisztségébe többek között a megye kormányzója és helyettesei, a járások vezetői, a rendvédelmi szervek irányítói, a bíróságok elnökei, az ügyészségek vezetői, az erdőgazdaságok és az állami vállalatok helyi igazgatói.

A grémium hétfőn Ungváron tartja első ülését, amelyen minden érdeklődő részt vehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.