Óriási károk

Több tízezer károsultja van a kínai földrengésnek

A legfrissebb jelentések szerint több tízezer károsultja van a néhány nappal ezelőtti 7,3-es erősségű földrengésnek az északnyugat-kínai Hszincsiang térségében, az anyagi kár értéke átszámítva meghaladja a tízmilliárd forintot.

2014.02.14 17:53MTI

A szerdai földmozgás - a korábban közölttől jócskán eltérően - 58 127 embernek okozott kárt Hotan prefektúra hat megyéjében. Közülük csaknem 20 ezret már biztonságos helyre költöztettek - közölte a polgári ügyek térségi irodája.

Korábban hétezer és nyolcezer közé tették a károsultak számát. A frissített adatok szerint közel 3300 épület dőlt romba és több mint 30 ezer 300 ház rongálódott meg. Összesen 2163 állat pusztult el. A közvetlen anyagi kárt 271,6 millió jüanra (10,1 milliárd forint) becsülték.

A helyszínen folynak a mentési, helyreállítási munkálatok. A károsultak számára egyelőre körülbelül 900 sátrat állítottak fel, 1500 garnitúra ágyneműt, s ugyanennyi felsőkabátot, valamint gyapjútakarókat, élelmiszert, lisztet, étolajat és szenet szállítottak a helyszínre.

A földrengés epicentruma egy ritkán lakott, átlagosan ötezer méter tengerszint feletti magasságban elterülő térségben volt, alig több mint 50 kilométerre Jütein megye legközelebbi lakott településétől.

A kínai földrengéskutató intézet adatai szerint a terület ugyanazon a földtáblán helyezkedik el, mint a Kína délnyugati részén, Szecsuan tartományban lévő Vencsuan megye és az északnyugati Csinghaj tartománybeli Jüsu megye. Négy évvel ezelőtt, 2008-ban Vencsuanban 8-as, majd 2010-ben Jüsuban 7,1-es erősségű földrengés pusztított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.