Indiában

Az "okosság" és a mobilok: aranyat csempésztek bennük

Az indiai vámőrség csaknem egymillió dollár értékű aranyat kobozott el, amelyet mobiltelefonok akkumulátortartójában próbáltak az országba csempészni.

2014.01.29 13:52MTI

A vámőrség illetékesének szerdai közlése szerint az aranyat repülőgépen próbálták Indiába juttatni. A 21 kilogrammnyi nemesfémet 80 dobozban egy repülőgép poggyászterében rejtették el. Ez meglepte az ellenőröket, mert a mobiltelefonokat szinte sohasem légi úton, hanem hajóval szokták az országba bevinni. Ezért alaposabban átvizsgálták a Hongkongból a dél-indiai Csennaiba (volt Madrász) érkezett repülőgép rakományát.

Indiában virágzik az aranycsempészet, mióta a kormány a múlt évben a többszörösére emelte az importvámokat. Az Arany Világtanács (WGC) szerint törvényesen alig szállítanak aranyat Indiába. Nem legális úton a nemesfém az indiai hatóságok szerint Srí Lankából halászhajókkal, a Közel-Keletről, Szingapúrból és Thaiföldről pedig repülőgépen jut el az országba.

Az elmúlt hétvégén az indiai vámosok a dél-indiai Csennaiban (volt Madrász) utasoknál összesen 6 kilogramm aranyat talált. Egy férfi az ülepében próbált meg átcsempészni 1,2 kilogramm aranyat.

India a világ legnagyobb aranyimportőrei közé tartozik. Az emberek nehezebb időkre számítva fektetik be pénzüket nemesfémbe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.