A "színesfém-beszerzők" kedvence

Háromszáz kilogramm aranyat egy templomra

Mintegy háromszáz kilogramm arannyal ékesítik egy indiai buddhista templom kupoláját.

2013.11.16 12:05MTI

A Mahabodhi-templom kupoláját díszítő nemesfém Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai király és buddhista vallásúak adományaiból származik. Az arany különleges szállítmánnyal érkezett Bangkokból, jelenleg fegyveres őrök felügyelnek rá.

A 13 ládába csomagolt aranyat a hatóságok csütörtöki közlése szerint negyven fő kísérte és két tucat fegyveres katona biztosította. Az arany nemzetközi kereskedelmi értéke mintegy 10,8 millió euró (csaknem 3 milliárd forint).

A Bihar államban lévő Bodh-Gaja város templomát 1500 éve építették, ez a buddhisták egyik legszentebb temploma. A komplexumban, amelyhez több kolostor és egy 24 méteres Buddha-szobor is tartozik, júliusban robbanótöltetek okoztak kárt. A bombákat feltehetőleg iszlamisták robbantották, akik ezzel akarták megbosszulni a szomszédos Burmában muzulmánok ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket.

Az épület egy hónapon belül régi fényében pompázhat. A templom, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, a hagyományok szerint azt a helyet jelöli, ahol időszámításunk előtt 531-ben Buddha megvilágosodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.