Vádemelés előtt állt, és halálbüntetés várt rá

Öngyilkos lett az antraxtámadásokkal gyanúsított amerikai kutató

Öngyilkosságot követett el az amerikai hadsereg egyik vezető bioterror-szakértője, aki ellen az ügyészek vádat készültek emelni az Egyesült Államokban 2001 őszén szétküldött, antrax-(lépfene-)bacilust tartalmazó postai küldemények miatt - jelentette pénteki számában a Los Angeles Times.

2008.08.01 19:29MTI

A mikrobiológus, Bruce E. Ivins az utóbbi 18 évben a kormány biológiai védelmi kutatásokkal foglalkozó laboratóriumában dolgozott a Washingtonhoz közeli Fort Detrickben (Maryland állam), és szövetségi dokumentumok tanúsága szerint több mint egy évtizede egy olyan, lépfene elleni oltóanyag kifejlesztésével foglalkozott, amely akkor is védelmet nyújthat, ha terroristák a lépfene különböző bacilustörzseiből kevernék össze a biofegyverként bevetni szánt halálos kórokozót. 

A kutatóintézet már évekkel ezelőtt középpontjába került annak a nyomozásnak, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított az öt halálos áldozatot követelő 2001-es antraxtámadások ügyében, s a 62 éves Ivins nem sokkal halála előtt értesült arról, hogy bűnvádi eljárás fenyegeti. A kutató nagy adag fájdalomcsillapító-keveréket vett be, kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni, és kedden elhunyt. Az újság Ivins családjára hivatkozva számolt be arról, hogy öngyilkos lett. 

Egy amerikai tisztségviselő, aki a folytatódó nyomozás érdekeire hivatkozva neve elhallgatását kérte, az amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyészeknek már elegendő bizonyítékuk volt Ivins ellen, s készülő vádemelési javaslatukban halálbüntetés kiszabását kérték volna az általa elkövetett antraxtámadásokért. Antraxot tartalmazó postai küldemények rettegésben tartották az egész országot közvetlenül a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni hetekben. 

A kongresszusi képviselőknek és médiaszemélyiségeknek kézbesített küldeményektől a halálos áldozatokon kívül további 17 ember betegedett meg. Az áldozatok postai alkalmazottak voltak, vagy olyan személyek közül kerültek ki, akik közvetlenül hozzáértek a lépfene poralakban feladott kórokozójához. A sorozatos antraxtámadások miatt megbénult az Egyesült Államok postai forgalma, be kellett zárni a szenátus egyik hivatali épületét, és a lakosság körében eluralkodott a félelem, hogy további terrortámadások várhatók. 

A Los Angeles Times szerint a szaktekintélynek számító mikrobiológus annak idején maga is segített az FBI-nak elemezni az egyik lépfenespórával töltött boríték anyagmintáját a kormányzati laboratóriumban. Az FBI 2002 januárjában megduplázta, 2,5 millió dollárra emelte a felajánlott nyomravezetői díjat, júniusban pedig közölte: alapos vizsgálatnak vetnek alá 20-30 olyan tudóst, akinek hozzáértése és lehetősége is volt az antraxtartalmú levelek szétküldéséhez.
 
Több évi nyomozás után a kormány idén június végén tisztázta a vádak alól Ivins egyik kollégáját, Steven Hatfillt, akit 2002 óta emlegettek az ügy lehetséges gyanúsítottjaként, és kártérítésként 5,82 millió dollárt fizettek neki. Az antraxtámadások ügyével foglalkozó washingtoni területi FBI-iroda szóvivője pénteken nem volt hajlandó kommentálni a Bruce E. Ivins öngyilkosságával kialakult új helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.