Eddig is szoros volt a kapcsolat

Merkel: új korszak kezdődhet a francia-német együttműködésben

"Az elmúlt hónapokban is nagyon szoros volt az együttműködésünk, de most egy új korszakba léphetünk."

2013.12.19 10:22MTI
MTI, archív

Angela Merkel német kancellár szerdán, Párizsba érkezése után Francois Hollande francia elnökkel közösen tett rövid nyilatkozatot a sajtónak.

A német kancellár közölte, hogy február 19-én a német és a francia kormány közös megbeszélést tart azzal a céllal, hogy elmélyítsék a két ország közötti kapcsolatokat. Merkel és Hollande egyebek mellett az Európai Unió csütörtökön kezdődő kétnapos csúcsértekezletéről egyeztetett egymással Párizsban.

Az EU-csúcson egy európai bankunió, a szorosabb gazdasági együttműködés és a közös biztonság- és védelempolitika kérdései kerülnek terítékre. Franciaországnak és Németországnak különleges felelőssége van Európa jövőjét illetően - jelentette ki Hollande.

A francia elnök méltatta Merkel kompromisszumkészségét a bankunió kérdésében. "Előbbre akarjuk vinni Európát és a legerősebb kontinenssé akarjuk tenni" - mondta Merkel az uniós csúcsra utalva.

Merkel egy szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció élén kezdte meg kedden harmadik hivatali idejét. A kancellárt elkísérte Párizsba külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier, aki, akárcsak Hollande, szociáldemokrata párti politikus.

Steinmeier a környezetéből származó források szerint célul tűzte ki, hogy "újra beindítsa a német-francia motort". "Németország és Franciaország barátsága egyedülálló, az országaink közötti kapcsolatok pótolhatatlanok" - jelentette ki Steinmeier.

Angela Merkel első és második megválasztása után is Franciaországba indult első hivatalos útjára, s a francia elnökök is Berlinbe látogattak először. Akkor Jacques Chirac, illetve Nicolas Sarkozy személyében konzervatív államfők voltak Merkel tárgyalópartnerei.

A múltban az együttműködést többször nehezítették nézetkülönbségek európai politikai kérdésekben. Merkel a szigorú takarékossági politika mellett érvel, míg Hollande befektetésekkel ösztönözné a növekedést. Párizsban azt remélik, hogy a nagykoalíciós német kormánnyal könnyebbé válik a két ország együttműködése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.