Damaszkusz

Aknavetővel lőtték az orosz nagykövetséget

A támadást követően a biztonsági erők lövésekkel zavarták szét a nagykövetség területére és az utcába odasereglett embereket.

2013.11.28 19:17MTI
Fotó: MTI

Aknavetős támadás érte Oroszország damaszkuszi nagykövetségét csütörtök délután a kormányellenes lázadók részéről, egy szíriai személy életét vesztette - közölte az orosz külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint egy aknavetőgránát a nagykövetség területén, egy másik pedig közvetlenül az épület kerítése közelében csapódott be. Az incidensben kilenc szíriai állampolgár sebesült meg, köztük többen a nagykövetség őrszemélyzetéhez tartoztak - tették hozzá. Egy szíriai életét vesztette, de a hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy kiről van szó.

A nagykövetség munkatársai közül senki sem sérült meg. Az épületben csak jelentéktelen anyagi kár keletkezett - mondta el Timur Pecsatnyikov sajtóattasé az ITAR-TASZSZ állami hírügynökségnek.

A pánarab al-Majadín televízió damaszkuszi beszámolója szerint a támadást követően a biztonsági erők lövésekkel zavarták szét a nagykövetség területére és az utcába odasereglett embereket.

Moszkva terrorcselekménynek tekinti a diplomáciai képviselete elleni támadást - közölték az orosz külügyminisztériumban.

"Felháborodással tapasztaljuk és határozottan elítéljük, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a lázadóknak a Damaszkusz központja, s ezen belül az orosz nagykövetség területe ellen irányuló aknavetős támadásai" - írták.

Oroszország, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimének egyik legfőbb szövetséges, folyamatosan bírálja a Nyugatot, amiért támogatást nyújt az Aszad megdöntéséért harcoló lázadóknak a több mint két éve tartó, több mint százezer ember életét követelő szíriai polgárháborúban.

A lázadók az elmúlt hónapokban több aknavetős és rakétatámadást is intéztek a szíriai főváros központja ellen, ahol számos nagykövetség és szíriai kormányhivatal található. Az orosz diplomáciai misszió területén szeptemberben is becsapódott egy gránát, akkor két embert sebesítve meg könnyebben. Az épület februárban is károkat szenvedett, amikor autóba rejtett pokolgép robbant Damaszkusz egyik közelben lévő forgalmas főútján, ötven ember halálát okozva.

A Hszinhua kínai hírügynökség ugyanakkor felidézi, hogy Kína és Irak nagykövetségét is érte már a csütörtökihez hasonló aknavetős támadás. A Hszinhua szerint vaktában végrehajtott támadásokról van szó, amelyekkel a lázadók félelmet akarnak kelteni a nagy erőkkel védett szíriai fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.