A főtitkár javaslatáról

Szíriai vegyi fegyverek - közmegegyezés van az ENSZ BT-ben

Az első vitában a BT 15 tagállama közül egyik sem emelt kifogást a javaslat ellen - közölte Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, a már Szíriában dolgozó ENSZ-ellenőrök pedig "a damaszkuszi kormány együttműködését észlelték".

2013.10.11 07:16MTI
Fotó: MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai első megközelítésben jóváhagyták csütörtökön Ban Mi Mun főtitkár javaslatát a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére vonatkozóan - közölték diplomaták.

A főtitkár hétfőn benyújtott jelentésében azt javasolta, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hozzon létre egy százfős közös missziót, amelynek székhelye Damaszkusz, háttérbázisa pedig Ciprus volna, és egy "különleges civil koordinátor" irányítaná.

A jelentés és egyúttal javaslat első vitájában a BT 15 tagállama közül egyik sem emelt kifogást ellene - közölte Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, hozzátéve, hogy a már Szíriában dolgozó ENSZ-ellenőrök "a damaszkuszi kormány együttműködését észlelték".

"Mindenki arról beszél, hogy az ENSZ és az OPCW nagyszerű munkát végez" - mondta Gérard Araud francia nagykövet.

Agsin Mehdijev azeri nagykövet, a BT októberi soros elnöke megírja a jelentést ratifikáló tervezetet, és azt elküldik az OPCW-nek. Ha a BT egyik tagja sem emel közben kifogást a tervezet ellen, akkor nem lesz szükség újabb határozatra a testületben ahhoz, hogy a missziónak megadják a hivatalos mandátumot.

Szíriában csütörtökön körülbelül 50 ember esett áldozatul a polgárháborúnak, és vannak köztük civilek. A harcok Damaszkusz Dzsaramana nevű külvárosaiban, Aleppó és Deraa tartományokban követeltek áldozatokat - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civilszervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.