Súrlódások

Elhalasztotta washingtoni látogatását Dilma Rousseff brazil elnök

A leleplezett amerikai hírszerzési tevékenység okozta súrlódások miatt egy későbbi időpontra halasztották Dilma Rousseff brazil elnök október 23-ára tervezett washingtoni látogatását.

2013.09.18 04:29MTI

Ez derült ki a Fehér Ház kedden kiadott közleményéből. A kommüniké szerint erről Barack Obama amerikai elnök kedden telefonon állapodott meg erről brazil kollégájával.

"Az elnök kijelentette, hogy megérti és sajnálja azokat az aggályokat, amelyeket az állítólagos amerikai hírszerző tevékenységgel kapcsolatos közlések keltettek Brazíliában, és egyértelművé tette, hogy diplomáciai csatornákon keresztül kész együttműködni Rousseff elnökkel és kormányával annak érdekében, hogy túllépjenek ezen az ügyön, amely feszültségforrás kétoldalú kapcsolatainkban" - hangzik a közlemény.

A szövegből kitűnik, hogy a személyesen a brazil elnök ellen, valamint más brazil állampolgárok és vállalatok ellen folytatott kémkedés a halasztás oka.

A washingtonival egyidejűleg Rio de Janeiróban kiadott brazil közlemény hangsúlyozza: "A brazil állampolgárok, kormánytagok és vállalatok kommunikációjának és adatainak illegális elfogása súlyos dolog, sérti a nemzeti szuverenitást és a magánélet szentségét, összeegyeztethetetlen a baráti országok demokratikus együttélésével.

Mivel a látogatás időpontja közeli, és hiányzik a történtek kivizsgálása, akárcsak a megfelelő magyarázat, nincsenek meg a látogatás lebonyolításának a feltételei" - hangzik a közlemény.

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kémkedéséről az intézmény egyik volt alkalmazottja, Edward Snowden rántotta le a leplet. Washington - legalábbis nyilvánosan - mindeddig nem cáfolta meg azokat a dokumentumokat, amelyek szerint amerikai ügynökök figyelték - és esetleg még most is figyelik - a brazil elnök és legközelebb munkatársai kommunikációját.

Más dokumentumok a latin-amerikai ország legnagyobb vállalata és nemzeti büszkesége, a Petrobras olajcég utáni kémkedést bizonyítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.