Save the Children

Malala-nap: több mint 500 fiatal vezető előtt szólal fel az ENSZ székhelyén

Világszerte mintegy 57 millió gyerek nem jut alapfokú oktatáshoz, és ötven százalékuk konfliktusövezetekben él - állapította meg az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken.

2013.07.12 11:32MTI
Fotó: MTI

Az ENSZ szakosított szerve, valamint a Save the Children nemzetközi jogvédő szervezet közös tanulmánya Malala Juszafzai, egy a tálibok által tavaly súlyosan megsebesített pakisztáni fiatal lány születésnapját is fémjelzi.

A 16 éves Malala több mint 500 fiatal vezető előtt szólal fel az ENSZ New York-i székhelyén pénteken. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára a lány születésnapját, július 12-ét Malala-napnak nyilvánította.

Tálib szélsőségesek tavaly október 9-én kétszer is rálőttek az éppen iskolába tartó lányra, akit a fején és a nyakán találtak el. Azért akarták megölni, mert hazájában kiállt a lányok tanuláshoz való joga mellett. Malala épphogy túlélte a támadást, Angliában koponya-helyreállító és hallásjavító műtétet hajtottak végre rajta, és idén márciusban térhetett újra vissza az iskolapadba.

Malala Juszafzai az idén felkerült a Time címlapjára, az amerikai hírmagazin a 2012-es év személyiségének választotta, sőt Nobel-békedíjra is jelölték.

Az ENSZ-jelentés szerint a 2008-as 60 millióról 2011-re 57 millióra csökkent azoknak az iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik nem jutnak alapfokú oktatáshoz. Ugyanakkor míg 2008-ban csak 42 százalékuk élt konfliktuszónában, ez az arány 2011-re 50 százalékra emelkedett. Szíriában a polgárháború kezdete óta 3900 iskolát romboltak le vagy foglaltak el más célokra.

2012-ben több mint 3600 dokumentált támadás történt az oktatásban részt vevők ellen, amelybe beletartozik az akár halált is okozó erőszak, kínzás és megfélemlítés, valamint az oktatási intézmények lövetése és az iskoláskorú gyerekek katonának való elhurcolása is.

Az oktatásból kimaradó gyerekek többsége Fekete-Afrikában, Ázsia déli és nyugati részén, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában találhatóak.

"A világ legszegényebb országaiban zajló fegyveres konfliktusok nemcsak az oktatási hálózatot zúzzák porrá, hanem egy egész nemzedéknyi gyerek reményeit és álmait is" - mutatott rá Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.