Titkos adatgyűjtés

Venezuela "csaknem bizonyosan" menedéket adna Snowdennek

Venezuela "csaknem bizonyosan" megadná a politikai menedékjogot a Washington által kémkedéssel vádolt Edward Snowden amerikai informatikusnak, ha kérné - jelentette ki helyi idő szerint szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök.

2013.06.27 08:23MTI

"Ha kérné tőlünk, megfontolnánk, és csaknem bizonyosan meg is adnánk neki, mert a politikai menedékjog (...) a nemzetközi humanitárius jog egyik intézménye az üldözött személyek védelmére" - fogalmazott az államfő, utalva arra, hogy Ecuador, amely már kapott ilyen kérelmet Snowdentől, "jelenleg vizsgálja azt".

Ecuador tagadta szerdán, hogy úti okmányokkal látta volna el az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusát. Quito szerint a menedékkérelem elbírálása egy napot vagy akár hónapokat vehet igénybe.

Az Egyesült Államok, amely érvénytelenítette Snowden útlevelét, a kiadatását követeli. A fiatalember, aki jelenleg a Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, Izlandhoz és Ecuadorhoz fordult menedékjog-kérelemmel.

Oroszország szerdán megismételte, hogy semmilyen amerikai "fenyegetés" nem kényszerítheti Snowden kiadására, akinek joga van a tranzitövezetből oda távozni, "ahova akar".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.