A 75 éves Daróczy Tibornénak adtak igazat

Pert vesztett Magyarország az európai emberi jogi bíróságon

Pert vesztett Magyarország az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely egy keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a magyar hatóságok "elfogadhatatlan merevséggel" kényszerítettek ötven éve viselt neve megváltoztatására egy asszonyt.

2008.07.01 19:55MTI

Az európai bírók a magánéletének tiszteletben tartását kérő, 75 éves Daróczy Tibornénak adtak igazat, és megítéltek neki 3500 euró kártérítést is. A nő 1950-ben férjhez ment Daróczy Tiborhoz, és a házassági anyakönyvben a Daróczy Tiborné nevet kapta, amelyet a személyi igazolvány bevezetésekor, 1954-ben is viselt, akárcsak az igazolvány 1974-es megújításakor.

A magyar állam 1984-ben szabályozta a névviseletet, s akkor a nyilvántartásban automatikusan az asszony férjezett nevéhez a férje második (egyébként csak nagy ritkán használt) keresztnevét (Ipoly) is hozzáadták. Az eredmény a Daróczy Tibor Ipolyné asszonynév lett, de erről a panaszost nem értesített az Állami Népességnyilvántartó. Amikor azonban az illetőnek 2004-ben lejárt a személyi igazolványa, az új okmányban már ezt az új nevet állították ki számára.

Ezzel még a bankszámlájához sem tudott hozzáférni, és ezért kérte a névváltoztatást, amit viszont elutasított a Belügyminisztérium. A magyar hatóságok arra hivatkoztak, hogy az asszony házasságkötésekor érvényes szabály az volt, hogy a férj teljes nevét fel kell venni.

Azaz a szabályos név a Daróczy Tibor Ipolyné, amit az anyakönyvvezető valamiért nem alkalmazott, s ezzel megsértette a törvényt, és később csak ezt hozták helyre, amikor az asszonyt e név viselésére kötelezték. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a névváltoztatási kérelem elutasítását kizárólag közérdekkel lehet igazolni, s ebben a konkrét esetben a hatóságok az eljárással "elfogadhatatlanul merev" módon beavatkoztak az asszony magánéletébe. A magyar államnak van három hónapja a fellebbezésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.