Fenntartás nélküli együttműködést várnak

Észak-Koreában vizsgálódna az ENSZ emberi jogi tanács

Bizottságot hozott létre az ENSZ illetékes testülete az emberi jogok megsértésének kivizsgálására Észak-Koreában.

2013.03.21 18:49MTI

A világszervezet emberi jogi tanácsa csütörtökön konszenzussal fogadta el az erre vonatkozó, Japán és az Európai Unió által előterjesztett javaslatot.
 
A 47 tagú, genfi székhelyű tanács felszólította Phenjant, hogy fenntartás nélkül működjön együtt a vizsgálóbizottsággal, amelynek a megbízatása egy évre szól. A határozat követelte továbbá Észak-Koreától: tegye lehetővé, hogy a bizottság képviselői felkereshessék az országot. 

A tanács az elfogadott dokumentumban annak a gyanúnak adott hangot, hogy az észak-koreai jogsértések közül több az emberiesség elleni bűncselekménnyel egyenértékű. A testület elítélte azt, ahogy Phenjan a politikai foglyokkal bánik, különös tekintettel az állítólagos kínzásokra, az élelmiszer-elvonásra és a munkatáborokra. 

A bizottság három tagja között lesz az ENSZ illetékes jelentéstevője, az indonéz Marzuki Darusman is. Az észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó raportőr a múlt hónapban a világszervezetet az elszigetelődött országban végrehajtott kivégzésekről, kínzásokról, valamint a nőkkel szemben alkalmazott erőszakról tájékoztatta.
 
Phenjan képviselője elfogultnak nevezte a határozatot, és visszautasította, azt hangoztatva, hogy országában nem sértik meg az emberi jogokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.