Kétezer embertől akarnak megválni

Leépítések miatt lesz sztrájk a BBC-nél

A jövő csütörtökre tervezett 12 órás akciót a brit újságíró-szakszervezet (NUJ), illetve a műszaki személyzetet képviselő BECTU érdekvédelmi csoport hirdette meg. A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat.

2013.03.21 15:43MTI

Ennek előzményeként a brit kormány a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban. Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani. 

Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó BBC World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében jövőre ez a finanszírozás megszűnik. 

Gerry Morrissey, a jövő heti BBC-sztrájkot meghirdető egyik érdekvédelmi szervezet, a BECTU vezetője csütörtökön kijelentette, hogy a BBC alkalmazotti gárdájával szemben támasztott elvárások már most is elfogadhatatlan munkaterhet jelentenek, és további leépítések esetén a cégnek számot kell vetnie az állományra gyakorolt hatásokkal. 

Morrissey szerint az alkalmazottak elutasítják, hogy a társaság vezetése "modernkori szatócsműhellyé" próbálja silányítani a BBC-t. A BBC szóvivője csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy a cégvezetés az elmúlt hetekben "konstruktív megbeszéléseket" tartott a szakszervezetekkel, de a leépítésekkel kapcsolatos álláspont nem változott. 

A szóvivő szerint a tervezett létszámcsökkentést végre kell hajtani, mivel a BBC-nek jelentős megtakarításokat kell elérnie, és ezen a sztrájk sem változtat. Néhány héten belül ez lesz a második sztrájkakció a BBC-nél. 

A cég újságírói február 18-án 24 órás munkabeszüntetést tartottak, amely komoly fennakadásokat okozott a BBC hírszolgáltatásában; a társaság számos rádiós és televíziós hírműsorát törölni kellett, helyettük korábban már leadott dokumentumműsorokat sugároztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.