Nem képes a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vinni

Szíria - elmarasztalja a BT-t az ENSZ emberi jogi biztosa

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta hétfőn a világszervezet Biztonsági Tanácsát, mert nem képes az emberi jogok szíriai megsértésének ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé vinni.

2013.02.25 12:22MTI

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 22. ülését megnyitó beszédében Pillay minden államot felszólított arra, legyenek eltökéltebbek abban, hogy bíróság elé vigyék az emberiesség elleni bűntetteket és számoltassák el az elkövetőket.

"Túl sok olyan ember van még mindig parancsnoki tisztségben, aki súlyos bűncselekmények és az emberi jogok megsértése ellenére büntetlen marad" - fogalmazott a főbiztos.

Az ENSZ szakértői bizottsága a közelmúltban megállapította, hogy Szíriában a kormányerők és ellenfeleik egyaránt követnek el háborús bűnöket, így gyilkosságot, kínzást, túszszedést és terrorizálják a lakosságot. A felkelők katonai objektumokat építenek ki a polgári lakosság környezetében, és 15 év alatti harcosokat vetnek be, orvlövészeik jelentős veszteséget okoznak a lakosság körében. Az általuk elkövetett visszaélések azonban nem érik el a kormányerők és kormánypárti milíciák jogsértésének szintjét és mértékét.

Eddig Oroszország és Kína vétója miatt nem sikerült a jogsértéseket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé vinni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.