Aggódik a Kreml

Putyin leváltotta Dagesztán elnökét

Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta Dagesztán elnökét, ami elemzők szerint azt jelzi, hogy a Kreml aggódik a nyugtalan déli köztársaságban tapasztalható egyre terebélyesedő iszlamista erőszak, korrupció és a politikai vetélkedés miatt.

2013.01.28 18:10MTI

A 49 éves Magomedszalam Magomedov hivatalosan saját kérésére távozik hivatalából, amelyet 2010 óta töltött be; Putyin az orosz államfői hivatal vezetőjének helyettesévé nevezte ki. Magomedov hatáskörét még nem jelölték ki, és az AFP francia hírügynökség szakértőkre hivatkozva arról írt, hogy kinevezése nem tekinthető előléptetésnek.
 
Az RBK orosz hírügynökség szerint a döntéssel a Kreml a Magomedov család többéves hatalmának vetett véget az észak-kaukázusi köztársaságban. A Csecsenfölddel szomszédos terület az egyik legszegényebb és legbizonytalanabb orosz térség, magas munkanélküliség és burjánzó korrupció jellemzi.
 
A leváltott elnök édesapja, Magomedali Magomedov 1994 és 2006 között volt Dagesztán elnöke. Az orosz sajtóban az utóbbi napokban felerősödtek a híresztelések a dagesztáni elnök menesztéséről, mert - mint a Kommerszant írta - Moszkvában nem tetszett, hogy a hazájában népszerű, a kaukázusi avar néphez tartozó Magomedov támogatta az elnökválasztás megtartását a köztársaságban, és az sem, hogy keményen bírálta a rendvédelmi erőket, amelyek szerinte "nem normális módon" léptek fel a kaukázusi lázadókkal szemben. 

Az észak-kaukázusi köztársaságban gyakoriak a merényletek, valamint az összetűzések a fegyveres csoportokkal. A Kommerszant azt írta továbbá: a Kreml nem volt elégedett azzal sem, hogy Magomedov szerinte nem tudta megoldani a terület gazdasági gondjait. Vlagyimir Putyin elnök a Dagesztáni Köztársaság élére ideiglenesen Ramazan Abdulatyipovot, a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti képviselőjét nevezte ki. 

A 66 éves Abdulatyipov egyebek között csecsenföldi békéltetőként vált ismertté. 1995 és 1997 között a dumában a csecsenföldi konfliktus békés rendezésével foglalkozott. 1997-1998-ban Viktor Csernomirgyin néhai orosz kormányfő egyik helyetteseként a nemzetiségi kérdéseket felügyelte. 

Ruszlan Gerejev, az észak-kaukázusi Iszlám Kutató Központ igazgatója szerint a veterán politikus jövője azon múlik Dagesztánban, hogy miként boldogul a súlyosabbá vált nemzetiségi és társadalmi problémákkal: a munkanélküliséggel, s főként az illegális fegyveres lázadókkal. Az AP amerikai hírügynökség a hír kapcsán megjegyezte, hogy a Kaukázusban Dagesztán lett az iszlamista felkelés központja. Magomedov apja azzal próbálta elfojtani a felkelést, hogy kegyelemben részesített néhány iszlamista harcost, de politikája nem járt sok eredménnyel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.