"Az Unió nem demokratikus szervezet"

Norvégok tüntettek az EU Nobel-békedíja ellen

Norvég baloldali és emberi jogi csoportok mintegy ezer tagja tüntetett vasárnap Oslóban az ellen, hogy az EU kapja az idei Nobel-békedíjat.

2012.12.09 19:47MTI

Az egy nappal a díjátadás előtt tartott, gyertyás és fáklyás demonstráció résztvevői szerint az unió nem demokratikus szervezet és nagy katonai gépezetet tart fenn, miközben a területén élők gazdasági visszaeséstől szenvednek. A nap folyamán korábban Herman Van Rompuy, az EU elnöke ugyancsak Oslóban kijelentette: meggyőződése, hogy az unió a jelenlegi válságból erősebben kerül majd ki. 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, aki Rompuyjel együtt átveszi a Nobel-békedíjat, arról beszélt a norvég fővárosban, hogy "nem szabad eljátszani az európai alapító atyák örökségét". José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EU sajátosságára hívta fel a figyelmet: olyan politikai rendszert hozott létre, amely az országhatárok mentén teremti meg - a szuverenitás megosztásával - a nemzetek feletti közösséget. 

A Nobel-békedíj odaítélése ismét felélénkítette a nem EU-tag Norvégiában az unióhoz fűződő viszonnyal kapcsolatos vitát. Jens Stoltenberg miniszterelnök, aki az EU-tagság híve, kijelentette, hogy a norvég Nobel Bizottság döntése nem jelez semmilyen, országa és az EU viszonyában beállt változást. Stoltenberg euroszkeptikus koalíciós partnerének, a Centrum Pártnak több minisztere közölte, hogy "időpont-egyeztetési okok" miatt nem fog részt venni a díjátadón. 

Norvégiában eddig két népszavazáson - 1972-ben és 1994-ben - utasították el az EU-tagságot, amit jelenleg is a lakosság háromnegyede ellenez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.