Megőrzik-e jellemzőiket?

Rakétákkal gyakorolt az orosz hadsereg

Szárazföldről és víz alól indított interkontinentális ballisztikus rakétával és manőverező robotrepülőgépekkel hajtottak végre gyakorlatot pénteken az orosz hadsereg különböző egységei.

2012.10.19 18:12MTI

Az Arhangelszk közelében lévő pleszecki űrrepülőtérről Topol típusú interkontinentális ballisztikus rakétát indítottak, amely nagy találati pontossággal semmisített meg egy kamcsatkai célpontot - közölte Vagyim Koval ezredes, a hadászati rakétacsapatok szóvivője. A gyakorlat célja annak ellenőrzése volt, hogy a Topol 24 év használati idő után is megőrzi-e repülési és műszaki jellemzőit, illetve lehetséges-e 25 évre meghosszabbítani a használati idejét. 

A hadászati rakétacsapatok alapvető fegyverének számító, eredetileg 10 éves használatra szánt Topol használati idejének meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy egyszeri nagy ráfordítás nélkül, folyamatos cserével korszerűsítsék az orosz hadászati rakétaerőt. A Topol így egészen 2019-ig használatban maradhat, amikor végleg felváltja a Jarsz nevű új, mozgó szárazföldi indítóállású interkontinentális ballisztikus rakéta. A Csendes-óceáni Flotta Győzedelmes Szent György nevű hadászati atom-tengeralattjárója is interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre gyakorlatot. 

A rakétát az Ohotszki-tengerről, víz alól indították és az Oroszország északi részén lévő csizsai gyakorlóterületen csapódott be. Az orosz hadászati légierő repülőgépei négy manőverező robotrepülőgéppel gyakorlatoztak. A repülők - köztük a világ legnagyobb hadászati bombázója és szuperszonikus katonai gépe, egy Tu-160-as - az Oroszország középső részén lévő Szaratov közeléből indították a robotrepülőgépeket, amelyek mintegy kétezer kilométerrel távolabbra, a Komiföldön lévő Pemboj gyakorlóterületre repültek. 

Pembojban jelenleg az orosz légvédelem egységei - most először - valódi manőverező robotrepülőgépek elfogását és megsemmisítését gyakorolják. Korábban csak a robotrepülőgépeket imitáló célpontokkal végeztek ilyen gyakorlatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.