Giga hadgyakorlat Irán szomszédságában

"Izraelből semmi sem marad"

25 ország hadihajóinak részvételével zajlik az USA által valaha vezetett legnagyobb hadgyakorlat a Perzsa-öbölben, amire válaszul Teherán az Iszlám Köztársaság legnagyobb légvédelmi hadijátékát rendezi meg a jövő hónapban.

2012.09.18 10:19Konrád - ma.hu

A legtöbb hadihajót az amerikaiakon kívül a britek, a franciák, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vonultatják fel az öbölben. A résztvevő anyahajók, tengeralattjárók számáról még nincsen pontos információ, de három amerikai repülőgép-hordozó biztosan a térségben tartózkodik, egy negyedik pedig feltételezhetően útban van a Közel-keletre.

A USS Enterprise, a USS John C. Stennis és a USS Dwight D. Eisenhower a jelentések szerint már megérkezett a Perzsa-öbölbe, míg a USS Washington elméletileg a Csendes-óceánon járőrözik, de pontos hollétéről nincsen információ. Egy hete még Guam partjainál látták, de figyelmébe véve , hogy milyen sebességgel képes haladni, akár hamarosan meg is érkezhet a hadgyakorlat helyszínére.

Legalább egy tucat hajó kíséri majd a hordozókat, rakétahordozó cirkálók, rombolók, fregattok, tengerészgyalogosokat szállító partraszálló hajók, valamint a különleges erők vízi járművei. Az angolok a térségbe irányítottak hat hajót, a frissen szolgálatba állt 1 milliárd font értékű HMS Diamond rombolót, négy aknaszedőt és egy logisztikai támogató hajót. A közös hadgyakorlat várhatóan iráni repülők, hadihajók és rakétavédelmi ütegek elpusztítását fogja szimulálni.

Nem valószínű, hogy a hadijáték jót tesz az egyébként is feszült amerikai-iráni kapcsolatnak. Vasárnap Mohamed Ali Jafari, az Iráni Forradalmi Gárda tábornoka kijelentette, ha konfliktusra kerül sor Izraellel, Irán a Hormuzi-szorost legitim célpontnak fogja tekinteni. “Rengeteg sérülékeny amerikai célpont található Irán körül a Gárda rakétáinak hatótávolságán belül. Vannak más képességeink is, különösen, ha az Iszlám Köztársaság muszlimjait kell megvédeni” - mondta a tábornok egy sajtótájékoztatón.

Izrael komoly dilemmával áll szemben

Jafari szerint Teherán tisztában van Izrael sikertelen próbálkozásaival, hogy katonai akcióra vegyék rá az Egyesült Államokat, de hozzátette, az nyilvánvaló, hogy Izrael nem fog támadni amerikai beleegyezés nélkül. Ha a zsidó állam megtámadja Iránt, “Izraelből semmi sem marad”. Válaszul az amerikaiak és szövetségeseik növelni kezdik az őrjáratok számát a Hormuzi-szorosban, amin a világ tengeri olajszállításának 40%-a halad keresztül.

Mindeközben Izrael komoly dilemmával áll szemben. Az egyébként harcias amerikai retorika Iránnal szemben a közelgő elnökválasztások miatt némileg enyhült, ami természetesen nem tetszik Tel-Avivnak. Bármi is legyen a választások eredménye, nem biztos, hogy tetszeni fog Izraelnek. Ha Obama elbukik, Mitt Romneyval szemben a republikánus elnöknek hónapokba telik majd míg új külpolitikát dolgoz ki, ami időt ad Teheránnak, hogy felkészüljön a háborúra.

De az elmúlt időszak alapján elmondható, hogy azzal sem járnak jobban, ha Obama még négy évig marad a Fehér Házban. A regnáló amerikai elnök és Izrael kapcsolata nem olyan felhőtlen, mint volt elődjének George W. Bushnak. Különösen igaz ez Irán esetében, akik Izrael szerint csak egy lépésre vannak, az atomfegyver elkészítésétől, ami szerintük azonnali támadást és Izrael megsemmisülését jelenti. Obama elnök mégsem hajlandó egy harmadik - meglehetősen kétes kimenetelű - háborúba vezetni országát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.